Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: Stovky lidí přišly na znovu otevření Muzea Vysočiny, viděly třeba i oživlého mamuta. Nahlédněte dovnitř

Po devíti měsících se dnes znovu otevřelo Muzeum Vysočiny Jihlava, které sídlí v horní části Masarykova náměstí. Jeho budovu nyní zdobí nová fasáda, která odráží to, jak dům vypadal v minulosti. Na odpolední slavnostní otevření, které mělo dvě části, přišly stovky lidí.

Začátek se odehrával venku před budovami. Proslovy hostů vyplňovaly písně od uskupení Tonda Vidlák kvartet. Druhá část se konala už uvnitř budovy, kde si mohli lidé zdarma prohlédnout všechny prostory. „Podařilo se rekonstruovat fasády, interiér i expozice. Dnes se muzeum otevře, a to nejen s novými fasádami, ale i s novými expozicemi. Respektive, expozice, které jsou uvnitř muzea, mnohé prošly velkou proměnou, některé jen částečnou. Vy budete ti, kdo nové expozice uvidí jako první,“ řekl na přivítanou Miloš Podařil z muzejního propagačně – programového oddělení.

Vybudování nových expozic vyšlo asi na 17 milionů korun, obnova vnějšího pláště budovy stála přes sedm milionů korun.

Úprava expozic, kterou muzeum hradilo díky dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu, trvala devět měsíců. Muzeum bylo kvůli ní od konce minulého roku uzavřené. „Naše muzeum má díky více než stoleté práci našich předků nádherný sbírkový fond. Máme i skvělé kurátory, skvělé zaměstnance, kteří ví, co chtějí vystavit a jak to mají vystavit,“ řekl před slavnostním přestřižením pásky ředitel muzea Karel Malý.

S kulturou to není tak špatné." 

To, že na dnešní slavnostní otevření přišlo tolik lidí z řad veřejnosti, překvapilo hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka. „V posledních měsících jsme otvírali několik významných staveb – pavilony nemocnic, sportoviště, domovy pro seniory, obchvaty. Tolik lidí jako tady jsem ale ještě neviděl. To je skvělá zpráva, dostat v pátek do Jihlavy do muzea tolik lidí, to je jasný důkaz toho, že to s námi vůbec není špatné. Aspoň po té kulturní stránce. Jako Jihlavák musím říct, že se mi ty nové fasády muzea moc líbí,“ pochválil rekonstrukci Vítězslav Schrek.

To, že se rekonstrukce podařila, pochválil i náměstek hejtmana Roman Fabeš. „V Muzeu Vysočiny jsou lidé, kteří se nebojí nových výzev, nebojí se jít do evropských grantů. Zdařilá je ale i pobočka muzea v Telči,“ pozval do královského města Vysočiny Roman Fabeš s tím, že nastínil plány blízkých měsíců, kdy bude ve dvoře muzea dobudováno edukační centrum.

Otevření Muzea Vysočiny po rekonstrukci

Pátek, 22. září 2023, 20:46

Otevření Muzea Vysočiny po rekonstrukci
Otevření Muzea Vysočiny po rekonstrukci

Na rekonstrukci se podle Miloše Podařila podílela zhruba stovka lidí. Přiznal, že to nebylo snadné. „Velmi mě těší to, že byly opraveny další dva domy na jihlavském náměstí. Můžu vám slíbit, že se v tom bude dál pokračovat. Asi jste si všimli toho, že pomalu končí práce na kostele sv. Ignáce, který by měl už v listopadu být bez lešení. V prosinci bychom měli dokončit rekonstrukci domu na Masarykově náměstí 21,“ nastínil další plány ve městě primátor Jihlavy Petr Ryška.

Během prohlídky zrekonstruované budovy se mohli lidé obracet na přítomné kurátory a zaměstnance. Dnes se lidem otevřely nejen nové expozice, ale i nové výstavy. Ty trvají zhruba do poloviny listopadu, jednou z nich je třeba nová výstava s názvem například Srdce a zvon či Mykologie včera a dnes. „Ještě tu musím zmínit výstavu Zaprášené vzpomínky aneb vzpomínky s příběhem. Jsou v ní předměty, které obsahují nějaké příběhy. My bychom rádi, abyste nám s touto výstavou pomohli. Pokud máte doma předměty, které jsou pro vás důležité, které mají historický lidský příběh, pak budeme rádi, když nám je i s příběhem zapůjčíte. My je vystavíme a pak vám je zase vrátíme,“ vyzval všechny Miloš Podařil.

Zaměstnanci jihlavského muzea si nachystali také doprovodný program pro děti. Podařil ještě upozornil na další novinku – virtuálního mamuta. Zdánlivě nenápadný plakát díky stažené aplikaci v mobilu ožil. „To je krásné, co se tu podařilo. Vnoučata jsou nadšená a my s manželem s nimi. Chodíme sem rádi už řadu let, na dnešek jsme se těšili. A všechno nás tu moc příjemně překvapilo, hlavně ten mamut,“ řekla redakci Drbny Marie Přibylová z Jihlavy, která do muzea přišla se třemi vnoučaty.

Cena rekonstrukce? 

Vybudování nových expozic vyšlo asi na 17 milionů korun, obnova vnějšího pláště budovy stála přes sedm milionů korun.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky muzeum, rekonstrukce, fasáda, oprava, sbírka, historie, expozice, výstava, kultura, Jihlava, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Stovky lidí přišly na znovu otevření Muzea Vysočiny, viděly třeba i oživlého mamuta. Nahlédněte dovnitř | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.