Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

MFDF 2016: Festival dokumentu v Jihlavě navštívilo včetně filmařů 4400 lidí

Na jubilejní dvacátý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava přijelo včetně filmařů více než 4400 lidí. Byla to doposud nejlepší návštěvnost, sdělil dnes ČTK ředitel festivalu Marek Hovorka. Festival začal v úterý, dnes byly závěrečné projekce. Hovorka už také oznámil, že 21. ročník festivalu dokumentu se uskuteční od 24. do 29. října 2017.

„Vážím si toho, že je náš festival místem, které propojuje filmaře s diváky, že důvod, pro který jsme ho před dvaceti lety založili, je stále naplňován,“ uvedl dnes Hovorka. Na závěrečném sobotním ceremoniálu zavzpomínal na festivalové začátky. Prvního ročníku festivalu dokumentu se zúčastnily stovky diváků a několik desítek režisérů. Letos se v Jihlavě vystřídalo více než 1 000 filmových profesionálů.

Mezi divácky nejatraktivnější události letošního ročníku podle pořadatelů patřily projekce Krtek a Lao-c‘ z televizního cyklu autorských dokumentů Český žurnál, v němž se Filip Remunda zaměřil na česko-čínské vztahy, a také snímek Dagmar Smržové o sexuální asistenci pro handicapované nazvaný Miluj mě, jestli to dokážeš. Oba české dokumenty měly v Jihlavě světovou premiéru. Zaplněný kinosál sledoval rovněž čtvrteční besedu Inspiračního fóra, na níž vystoupil americký psycholog Philip Zimbardo, autor takzvaného stanfordského vězeňského experimentu. 

Největší přehlídka dokumentárních filmů ve střední a východní Evropě tentokrát představila 310 snímků z 62 zemí, které byly vybrány z více než 3600 přihlášených titulů. Dalších 26 filmů nabídl divákům program Dokument ČT. V soutěžních sekcích bylo v Jihlavě uvedeno 45 filmů ve světové, 11 v mezinárodní a dva v evropské premiéře.

Více článků k festivalu dokumentů čtěte ZDE.

Autoři | Foto www.dokument-festival.com

Štítky festival, filmař, Jihlava, Marek Hovorka, dokumentární film, Filip Remunda, Philip Zimbardo, Krteček, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MFDF 2016: Festival dokumentu v Jihlavě navštívilo včetně filmařů 4400 lidí | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.