Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Festival Hudba tisíců - Mahler Jihlava připomene i letošní výročí krále Karla IV.

Ve výroční den úmrtí skladatele Gustava Mahlera 18. května zahájí 15. ročník hudebního festivalu Hudba tisíců - Mahler Jihlava autorova symfonie číslo 1. Moravskou filharmonii Olomouc bude v jihlavském kostele Povýšení sv. Kříže řídit francouzský dirigent Patrick Gallois. Festivalový program připomene také letošní 700. výročí narození římského císaře a českého krále Karla IV. a nabídne i některé novinky. Novinářům to řekl ředitel festivalu Jiří Štilec.

Hudbu z doby Karla IV. uslyší lidé 30. května při koncertu souboru Schola Gregoriana Pragensis a harfenistky Hany Blažíkové. Koncert doprovodí projekce některých dobových dokumentů ze 14. století z jihlavského okresního archivu. „Době Karla IV. se bude ve stejný den věnovat také přednáška historika Vlastimila Vondrušky,“ doplnil Štilec.

Letošní novinkou budou varhanní koncerty v Humpolci na Pelhřimovsku a Netíně na Žďársku. Festival letos poprvé rozšíří své působení také na Jindřichův Hradec, kde na tamním zámku vystoupí Jihočeská komorní filharmonie. Festivalové publikum se může těšit i na vystoupení zahraničních hostů, například polského souboru Sinfonietta Cracovia nebo britského tělesa Dover Quartet s klavíristou Davidem Marečkem. Kompletní festivalový program a další podrobnosti najdou zájemci na webu.

ČTĚTE TAKÉ: Patnáctý ročník hudebního festivalu Hudba tisíců přinese řadu novinek a zahraniční hosty 

Jednou ze stěžejních doprovodných akcí bude výstava k historii festivalu v Domě Gustava Mahlera. „Připomene nejen velké osobnosti, které se festivalu v minulosti zúčastnily, ale také hudební tradice Jihlavy,“ řekl Štilec.  Lidé se dozvědí například podrobnosti o skladateli Janu Václavu Stamicovi, který v Jihlavě studoval na jezuitském gymnáziu, a patří k zakladatelům hudebního klasicismu. „Neméně slavnou osobností byl také skladatel a dirigent Pavel Vranický. Dirigoval například premiéru Beethovenovy Symfonie číslo 1,“ dodal Štilec.

Gustav Mahler (1860 až 1911) se narodil v Kalištích u Humpolce a do 15 let žil s rodiči v Jihlavě. Později studoval ve Vídni, působil v operních divadlech v Lipsku, Budapešti a Hamburku, krátce dirigoval i v Olomouci a v Německém divadle v Praze. Vrcholem jeho třicetileté dirigentské dráhy se staly roky 1897 až 1907, kdy byl dirigentem a pak i ředitelem Dvorní opery ve Vídni. Od roku 1908 působil jako dirigent Metropolitní opery v New Yorku. Jeho odkaz obsahuje monumentální symfonickou tvorbu a koncertní písně.

Autoři | Foto www.musictravel.cz

Štítky Gustav Mahler, Karel IV. Lucemburský, Jihlava, festival, Patrick Gallois, Moravská filharmonie Olomouc, hudební festival, Hana Blažíková, kostel, Vlastimil Vondruška, Schola Gregoriana Pragensis, Ludwig van Beethoven

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Hudba tisíců - Mahler Jihlava připomene i letošní výročí krále Karla IV. | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.