Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Demolice dálničního mostu na Jihlavsku se posouvá na jaro. ŘSD nás neinformovalo, je to neprofesionální, zní z Řehořova

Bourání zchátralého nadjezdu nad dálnicí D1 poblíž Řehořova na Jihlavsku odložilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) kvůli počasí na duben. Podle původního předpokladu měla demolice začít v druhé polovině tohoto měsíce. Na stanovených objízdných trasách by nyní mohla mít technika údržby problémy ošetřit vozovky, dnes řekl Jiří Veselý z oddělení komunikace ŘSD pro Vysočinu a Středočeský kraj.

„Proto jsme se akci rozhodli přesunout," uvedl Jiří Veselý. Nadjezd je už delší dobu uzavřený, nesmí se přes něj jezdit ani chodit. „Žádáme všechny, aby respektovali značení, které u toho nadjezdu je," řekl. Stav přemostění se podle mluvčího monitoruje a nehrozí, že by z něj teď mělo něco odpadávat na vozovku.

K vlastnictví mostu z roku 1979 se nikdo nehlásí, majitele neurčil ani soud. Jeho odstranění loni nařídilo ministerstvo dopravy. Ředitelství dříve uvedlo, že kvůli bourání bude D1 jednu noc o víkendu uzavřená.

Redakce Jihlavské Drbny se dnes obrátila na předsedu osadního výboru v Řehořově Jana Rathouského, který se nový termín demolice dozvěděl dnes ráno z médií. Jako první o změně termínu informoval server Denik.cz. „Z ŘSD nás ani vedení městyse Kamenice nikdo nekontaktoval, máme informace z médií. Takže čekáme, že i přesný termín demolice se dozvíme z médií. Ale to vše zapadá do komunikace ŘSD s námi, to je takový ten lidský přístup státu k občanům. Jen když něco potřebují, to jsme jim dobří," pokrčil rameny Jan Rathouský.

„Termín v lednu nás překvapil." 

Demolice nadjezdu bude stát 2,45 milionu korun bez DPH, provede ji společnost Mrozek. O výběru firmy informovalo ŘSD na začátku letoška.

Důvod, proč ŘSD změnilo termín demolice mostu, mu přijde spíše úsměvný. „Dle mě úředníci z Prahy přišli na to, že leden je vlastně zimní měsíc a může i sněžit. Na Vysočině je trochu jiná zima než u nich v Praze (možná si i vzpomněli na minulost, kdy ve sněhových kalamitách kolabovala D1). My z Vysočiny víme, jaká je tu zima. Popravdě, trochu nás termín, který oznamoval pan Rýdl médiím, překvapil. Po Novém roce ŘSD ale asi probdělo a termín změnilo," zamyslel se Rathouský. 

Nový most v plánu není 

Náhradu za toto přemostění ŘSD podle listopadového vyjádření mluvčího ŘSD Jana Rýdla stavět nebude. Pokud by nový most obce chtěly vybudovat, pomůže jim ŘSD s žádostí o dotaci, uvedl. Obyvatelé Řehořova dlouhodobě vyžadují nový most. Důvod sahá do historie, podle předsedy Rathouského lidé chtějí most jako kompenzaci za ztrátu tří polních cest, které v minulosti musely ustoupit výstavbě dálnice D1.

Most u Řehořova půjde brzy k zemi. Za jeho náhradu budeme i dál bojovat, vzkazují s odkazem na minulost lidé z obce

Už během ledna dojde k demolici zchátralého mostu nad dálnicí D1 poblíž Řehořova na Jihlavsku. Jeho likvidace vyjde na 2,45 milionu korun bez DPH. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) již vybralo firmu, která most ve druhé polovině ledna odstraní....

To, že se termín demolice posunul, podle Rathouského na situaci nic nemění. Obyvatelé Řehořova budou za náhradu i nadále bojovat. „Sám jsem zvědav, kolik termínů demolice nám pan Rýdl ještě oznámí. Za mě by měli vystupovat trochu profesionálně. Když do médií plácnu nějaký termín, tak už vím stopro, že ho splním, ale oni něco plácnou a pak zjistí, že je vlastně zima. Jak jsem již říkal i dříve, ona je někdy Praha opravdu odtržená od života v jiných koutech naší republiky," říká Jan Rathouský. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Obec Řehořov

Štítky doprava, stavby, silnice, D1, most, Řehořov, Kamenice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Demolice dálničního mostu na Jihlavsku se posouvá na jaro. ŘSD nás neinformovalo, je to neprofesionální, zní z Řehořova | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.