Počasí dnes21 °C, zítra13 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

O zakázku na parkovací dům v Třebíči mělo zájem čtrnáct společností. Začít by se mělo na konci září

O stavbu parkovacího domu, který bude stát u krajem zřizované Nemocnice Třebíč, mělo zájem 14 společností. Odhadované náklady stavby jsou 180 milionů korun, krajská rada vybrala dodavatele. Jeho název a výši nabídky zveřejní po uplynutí lhůty na odvolání. Podle hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS a STO) je ale cena, kterou nabídl vybraný dodavatel, nižší než odhady. Stavět by se mohlo začít na přelomu září a října.

Čtyřpodlažní parkovací dům s komerčními prostory v přízemí a stáním pro více než 200 aut by měl být dokončený za 20 měsíců od zahájení stavby. Kraj chce na jeho fasádu nechat instalovat fotovoltaickou elektrárnu v hodnotě okolo milionu korun. Část nákladů na ni by mohl kraj získat z Operačního programu Životní prostředí.

Na stavbu parkovacího domu přispěje také Třebíč. Součástí desetimilionového příspěvku bude i převod pozemku s bývalou nemocniční prodejnou v hodnotě 2,62 milionu korun. Prodejna navazuje na parkoviště, na jehož místě bude parkovací dům stát. Umístěný bude v jihozápadním rohu nemocničního areálu. Nemocnici hlukově odcloní od frekventované silnice I/23.

Proč byl o zakázku velký zájem? 

Velký zájem uchazečů o zakázku byl podle hejtmana dán i tím, že parkovací dům jako první z krajských stavebních zakázek vzniká takzvanou metodou BIM, kdy se nejprve vytvoří digitální model chystané stavby se všemi jejími charakteristikami. „Myslíme si, že i to byl jeden z důvodů, proč byl o projekt ze strany dodavatelů velký zájem. Reference staveb, které jsou projektované touto digitální metodou, jsou pro dodavatele určitě zajímavé pro ucházení se o další zakázky," řekl Vítězslav Schrek.

Digitální model stavby při použití metody BIM vzniká s cílem zjistit možné chyby a nedostatky projektu ještě před zahájením prací. Model zároveň funguje jako databáze informací o stavbě pro její navrhování, výstavbu a provoz. V budoucnu bude metoda povinná pro veřejné stavební zakázky nad 140 milionů korun.

Parkovací domy chce kraj stavět i v nemocnicích v Jihlavě a Havlíčkově Brodě. Jihlavská stavba má být součástí budování celého nového pavilonu, na jehož projektu se nyní pracuje. Pro havlíčkobrodský parkovací dům má kraj zatím vytvořenou studii.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky parkování, doprava, stavby, správa, nemocnice, Třebíč, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O zakázku na parkovací dům v Třebíči mělo zájem čtrnáct společností. Začít by se mělo na konci září | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.