Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na jihlavském nádraží si udělá zastávku vlak TGV. V roce 1981 dosáhl rekordní rychlosti 380 km/h

Hned čtyři zastávky ve čtyřech městech ČR bude mít legenda vlaků TGV. Francouzský vysokokorychlostní vlak, který už není v pravidelném provozu, se zastaví kromě Prahy, Brna a Ústí nad Labem také v Jihlavě.

Prezentovanou jednotku typu TGV PSE s evidenčním číslem 16 dodala v roce 1980 společnost Alstom pro projekt TGV Sud-Est (jihovýchod), který přinesl bezkonkurenční vlakové spojení Paříže s Lyonem. Šlo o součást série 109 jednotek s nepřehlédnutelným oranžovým nátěrem.

Vlak, který si bude moct veřejnost prohlédnout, tvoří dva hnací a osm vložených vozů o celkové délce 200 metrů, v původní konfiguraci nabízel celkem 368 míst. V roce 1981 dosáhl rychlostního rekordu 380 km/h, na běžných spojích jezdil 300 km/h. V pravidelném provozu sloužil do roku 2018, celkem najel 13 383 189 kilometrů. 

„Desetivozová francouzská vysokorychlostní jednotka přijede do Česka přes Německo, nejprve se představí veřejnosti 6. června na pražském hlavním nádraží, kde bude stát od 11 hodin v blízkosti východu z nového podchodu na Žižkov," uvedla v tiskové zprávě Správa železnic.

Ve večerních hodinách se pak vlak přesune do Brna.  V jihomoravské metropoli stráví nejvíc času. V době od 7. do 9. června totiž bude součástí expozice Správy železnic na veletrhu Rail Business Days. K vidění bude v areálu brněnského výstaviště, kde bude zastavený ve venkovní expozici. 

Poté se 10. června vysokorychlostní vlak přesune do stanice v Jihlavě. „Přesný čas zatím není stanovený, už teď lze ale říct, že to bude v dopoledních hodinách. Bude tam k dispozici stánek Správy železnic, experti z francouzských drah. Na vysokorychlostní vlak se tam může přijít podívat úplně každý. S nabídkou se obrátíme také na školy v regionu," sdělil na dotaz Jihlavské Drbny Jan Nevola ze Správy železnic. Doplnil, že vlak bude stát na hlavním vlakovém nádraží vlevo na nástupištích na bezpečném místě. 

POLITICKÁ KORIDA: Jaké budou největší výhody vysokorychlostní tratě, která povede přes Jihlavu?

Před měsícem schválila komise Ministerstva dopravy studii proveditelnosti dvou plánovaných vysokorychlostních tratí, které mají spojit Prahu s Brnem a Brno s Ostravou. Vedle terminálu v centru Jihlavy byl mimo jiné poprvé oficiálně přiznán i...

Z Jihlavy se TGV přesune na svou poslední zastávku do Ústí nad Labem, která je naplánovaná na 11. června. Následně se opět přes Německo vrátí do své domovské země, tedy do Francie. Na přepravě soupravy po českém území bude Správa železnic spolupracovat s dopravcem ČD Cargo.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SNCF

Štítky vlak, vysokorychlostní, nádraží, TGV, Francie, prohlídka, Správa železnic, Jihlava, Správa železniční dopravní cesty, Česko, Brno, Ústí nad Labem, Praha, Alstom, Německo, Paříž, Lyon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihlavském nádraží si udělá zastávku vlak TGV. V roce 1981 dosáhl rekordní rychlosti 380 km/h | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.