Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kraj Vysočina by měl mít do roku 2028 hotové čtyři obchvaty potřebné pro dostavbu Dukovan

Na krajských silnicích Vysočiny by měly být do roku 2028 hotové čtyři obchvaty potřebné kvůli stavbě nového jaderného bloku Dukovan. Na přípravu obchvatů důležitých pro přepravu nadrozměrných a těžkých komponent by měl mít kraj letos od Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) celkem 63 milionů korun, část z těchto peněz mu zůstala z minulého roku. Po jednání krajské rady to řekla náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (Piráti).

Radní kraje projednali smlouvu o poskytnutí finančních prostředků z rozpočtu SFDI.

Kraj by měl postavit silniční obchvaty Brtnice, Zašovic, Okříšek a Slavětic. „Každý rok uzavíráme se SFDI smlouvu o poskytnutí finančních prostředků, ze kterých čerpáme při přípravě projektových dokumentací a zejména na výkupy pozemků," uvedla náměstkyně Hana Hajnová. Vloni dostal kraj ze státního fondu přes 71 milionů korun, ale 44 milionů nestihl vyčerpat.

Výkupy pozemků

„Je to z toho důvodu, že v okamžiku, kdy nám tam vstoupily výkupy pozemků, tak některá ta jednání a dohody se prodlužují," uvedla Hajnová. Doplnila, že kromě 44 milionů korun, které kraji zůstanou z loňska, by mělo Vysočině v tomto roce na přípravu silničních obchvatů ze SFDI plynout dalších skoro 19 milionů korun.

Tendr na stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany zahájila společnost ČEZ minulý týden, jeho vyhodnocení by mělo být uzavřené do konce roku 2024. Stavba nového dukovanského bloku by podle zveřejněných informací měla začít v roce 2029, do zkušebního provozu by měl být tento blok uvedený v roce 2036.

Premiér Fiala na Vysočině

Informace o zahájení tendru byla potvrzena během návštěvy premiéra Petra Fialy, ta se konala přesně před týdnem. Fiala společně s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou, ministrem financí Zbyňkem Stanjurou a hejtmanem Kraje Vysočina Vítězslavem Schrekem navštívil dukovanskou jadernou elektrárnu, jež se nachází na hranicích Vysočiny a Jihomoravského kraje.

Stavba nového jaderného zdroje v Dukovanech je podle předsedy vlády Petra Fialy klíčovým projektem, důležitým z hlediska energetické soběstačnosti a bezpečnosti ČR.

„Jak bylo uvedeno v rámci zahájení tendru, nejde pouze o vysoutěženou cenu, ale i o účast českých vědců a odborníků na samotném projektu, zapojení domácích firem do procesu výstavby. V tomto směru se počítá až s 60% domácích dodávek. Ze stavby nového jaderného zdroje bude profitovat i region, v jehož případě byla avizovány podpora státu. Pravděpodobně největší stavba v novodobé historii ČR bude na Vysočině a bude generovat dlouhodobou pracovní nabídku, je příslibem sociálních jistot nejen pro lidi v širším okolí elektrárny, předpokládá modernizaci regionální dopravní infrastruktury,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek s tím, že Kraj Vysočina v této souvislosti intenzivně pracuje na přípravě právě dopravních projektů.

ČEZ zahájil tendr na stavbu nového bloku Dukovan. Vláda k tomu udělila souhlas

Energetická společnost ČEZ zahájila tendr na stavbu nového jaderného bloku Dukovan. Ministerstvo průmyslu a obchodu udělilo k tomuto kroku souhlas poté, co bezpečnostní složky posoudily dokumenty z předchozí fáze, tedy zapracování bezpečnostních...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook

Štítky doprava, obchvat, silnice, správa, Vysočina, Dukovany, Kraj Vysočina, Státní fond dopravní infrastruktury, Hana Hajnová, Česká pirátská strana, Petr Fiala, pozemek, projekt, Česko, Brtnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Urbánek

Zcela opomenut byl ten nejdůležitější obchvat, a to v Třebíči!!!

Pátek, 5. srpna 2022, 20:43Odpovědět

Kraj Vysočina by měl mít do roku 2028 hotové čtyři obchvaty potřebné pro dostavbu Dukovan | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.