Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dopravní plány na rok 2021: Kde všude na Vysočině se bude pracovat a opravovat?

V roce 2020 se na Vysočině opravilo téměř 30 kilometrů silnici I. třídy, konkrétně to bylo 26,2 kilometru. Nezahálelo se ani na dálnici D1, kde se pracovalo na čtyřech modernizovaných úsecích. Jaké jsou plány Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v našem kraji v roce 2021?

„Pokud jde o výstavbu, budeme pokračovat ve stavbě obchvatu Osové Bítýšky, s jehož uvedením do provozu počítáme na podzim. Kontinuálně pokračuje výstavba JV obchvatu Havlíčkova Brodu, kde se i přes zimu pracuje na mostních objektech nebo přeložkách inženýrských sítí. V loňském roce postup prací ovlivnil nález staré ekologické zátěže a s tím spojené řešení její likvidace, ať již se jednalo o ropné látky, které zde zůstaly po likvidaci ropné havárie z 80. let 20. století, nebo zvýšený výskyt azbestu v půdě. Vyřešení těchto neočekávaných problémů umožní, aby práce v letošním roce probíhaly naplno,“ informuje za ŘSD Martin Buček.

V roce 2021 ŘSD plánuje na silnicích I. tříd v kraji realizovat akce v předpokládané hodnotě více než 600 milionů korun bez DPH a opravit přes 27 kilometrů silnic včetně 6 mostů.

Řadu řidičů určitě potěší to, že se v tomto roce bude zahajovat menší akce, kterou je „I/38 Pávov PHS“. Realizace vychází ze závěrů zpracované akustické studie. Jejím cílem je výstavba nové protihlukové stěny u silnice I/38, aby byla zajištěna dostatečná ochrana přilehlých chráněných staveb v zastavěné oblasti jihlavské městské části Pávov před nadlimitním hlukem ze stávající silniční dopravy. „Současně dojde k obnově současného sjezdu v místní části Pávov, který je již několik let uzavřený. V současné době je zažádáno o vydání stavebního povolení a Odbor dopravy a silničního hospodářství KÚ Vysočina jako příslušný speciální stavební úřad již zahájil stavební řízení,“ dodává Buček.

Předpokládaná cena stavby je 57,6 milionů korun bez DPH. Na základě smlouvy mezi ŘSD a městem Jihlava se bude na financování této stavby podílet rovněž město.

Stavba sjezdu z přivaděče na ulici Romana Havelky pokračuje. Řidiče čekají semafory

Už téměř měsíc probíhají přípravné práce vedoucí ke stavbě mimoúrovňové křižovatky silnice I/38 na ulici Romana Havelky v Jihlavě. Aktuální práce na místě budou pokračovat až do konce roku. Samotná výstavba sjezdu bude probíhat ve dvou etapách až...

ŘSD budou i v tomto roce pokračovat v opravách silnic I. tříd. „Jakmile to počasí dovolí, rádi bychom ve 2. čtvrtletí roku pokračovali v již v loňském roce započaté akci „ I/19 - Oprava povrchu komunikace a odvodnění Keřkov - Simtany“. V letošním roce se bude pracovat na navazujícím téměř tři kilometry dlouhém úseku Stříbrné  Hory-Simtany. Oprava opět proběhne za úplné uzavírky této části sil. I/19 a doprava bude vedena po objízdných trasách,“ sdělil k dalším plánům Martin Buček.

Stavební technika bude k vidění i na silnici I/19 na průtahu Novým Městem na Moravě. Konkrétně se opraví 350 metrů v ulici Brněnské na výjezdu z města ve směru na Bystřici nad Pernštejnem.

Nejrozsáhlejší plánovaná oprava 

Bude se také opravovat více než kilometr povrchu na silnici I/23 u obce Mrákotín a 800 metrů dlouhý úsek v Třebíči v ulici Pražská a Sucheniova. Všechny zmiňované akce jsou připravené a mají vysoutěžené i své zhotovitele.

„Na silnici I/37 je v přípravě oprava na průtahu Žďáru nad Sázavou v ulici Santiniho a také nejrozsáhlejší oprava plánovaná pro tento rok mezi Ostrovem na Oslavou a Křižanovem. Oprava povrchu více než 10 kilometrů dlouhého úseku v předpokládané hodnotě 155 milionů korun bez DPH je před vyhlášení veřejného výběrového řízení na zhotovitele. Realizace je zatím plánovaná za uzavírky silnice I/37 mezi Ostrovem nad/Oslavou a Křižanovem,“ dodává Martin Buček.

FOTO: ŘSD Na Vysočině spravuje 276 mostů. Co se s nimi letos bude dít?

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) na Vysočině spravuje celkem 276 mostů. Na silnicích I. tříd se jich nachází 174 a celkem měří 4,5 kilometru. Zbývajících 102 mostů je v trase dálnice D1 nebo ji překlenují a mají celkovou délku 3,6, kilometru.

Pracovat se bude rovněž na modernizovaných úsecích dálnice protínající kraj Vysočina v délce 93 kilometrů. Na úseku 12 EXIT 90 Humpolec - EXIT 104 Větrný Jeníkov se bude jednat pouze o dokončovací práce. Ty se vrátí do části středového dělícího pásu a plánované jsou na 4 týdny, kdy ještě dojde k částečnému omezení provozu. „V plném rozsahu bude výstavba pokračovat na 2 zbývajících úsecích, kterými jsou úsek 11 EXIT 81 Koberovice – EXIT 90 Humpolec v délce 8,8 kilometru a úsek 16 EXIT 101 V. Beranov – EXIT 134 Měřín v délce 14,7 kilometru s plánovaným uvedením do provozu ve 4. čtvrtletí tohoto roku,“ dodal závěrem Martin Buček.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky oprava, rekonstrukce, silnice, doprava, ŘSD, 2021, Kraj Vysočina, Ředitelství silnic a dálnic, Martin Buček, stavba, Dálnice D1, Havlíčkův Brod, Osová Bítýška, Humpolec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní plány na rok 2021: Kde všude na Vysočině se bude pracovat a opravovat? | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.