Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

V krajské Jihlavě projelo za měsíc křižovatkou na červenou celkem 174 řidičů

Nejvytíženější silniční křižovatkou v krajské Jihlavě projelo v dubnu na červenou 174 řidičů. Zachytil je kamerový systém za 1,2 milionu korun, který na této křižovatce u znojemského mostu nechala instalovat radnice. Minulý měsíc byl systém ve zkušebním provozu, pokuty bude dopravní odbor udělovat provinilcům přistiženým od 1. května. Vyplývá to z údajů radnice a z informací, které dnes novinářům řekl Vladimír Findejs z městského odboru dopravy.

Město teď nechalo kamery instalovat na druhou křižovatku. Na prvním menším křížení u autobusového nádraží funguje už několik let. Vloni tam projelo na červenou 1 245 aut. Vzhledem k tomu, že postih za to činí 2500 korun, náklady na nové kamery se městu mohou vrátit za pár měsíců. „Ale to není primární účel,“ uvedl náměstek primátora Jaroslav Vymazal (ODS). Podle něj mají kamery působit preventivně, aby se zvýšila bezpečnost dopravy. Pomáhá prý už to, že se o novém opatření mezi řidiči mluví.

Na křižovatce ulic Znojemská a Hradební, kde frekventované vozovky přechází početní návštěvníci obchodního centra, bylo nyní umístěno šest kamer. Podle Vymazala k tomu vedla upozornění od policie i od lidí, že tam vznikají nebezpečné situace. Při zkušebním provozu odborníci systém vylaďovali, od května funguje naostro. První den, v neděli, zachytil dva vozy projíždějící na červenou. Na začátku zkušebního provozu bylo podle Vymazala takových aut o víkendu kolem 40.

Záznamy z kamer vyhodnocují úředníci městského odboru dopravy, kteří podle registrační značky zjistí majitele vozu. Vyzvou ho, aby do 15 dnů uhradil vyměřenou částku nebo aby oznámil jméno člověka, který auto řídil. Řidič kvůli tomuto přestupku dostává i pět „trestných“ bodů. Postih se zvyšuje, pokud je ve stejném roce přistižen dvakrát.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Jihlava, videokamera, Jaroslav Vymazal, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V krajské Jihlavě projelo za měsíc křižovatkou na červenou celkem 174 řidičů | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.