Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Po Jihlavě i Žďár nad Sázavou zvýší dan z nemovitostí. Nejvýrazněji to pocítí obchodní řetězce

Ve Žďáru nad Sázavou stoupne od příštího roku daň z nemovitostí, rozhodlo o tom v úterý městské zastupitelstvo. Nejvýrazněji vzroste platba obchodním řetězcům, u nichž město uplatní nejvyšší možný koeficient pět. U průmyslových ploch a částí bez osídlení bude platit koeficient dva. Nižší nárůst se bude týkat obytných lokalit, nejméně si připlatí lidé v bytových domech v centru. Vyplývá to z údajů radnice a z informací, které novinářům poskytl starosta Martin Mrkos (STAN, za Žďár-živé město).

Starosta uvedl, že město neměnilo daň z nemovitostí od roku 1994. „Důležité je si ještě uvědomit jeden fakt, že od roku 2010 kumulovaně inflace vzrostla o 60 procent," řekl Martin Mrkos. Uvedl, že hodnota nemovitostí se zvyšuje, i díky investicím města do infrastruktury a veřejného prostoru. Při stanovení daně v obytných částech město zohlednilo rozdílné náklady na zajišťování služeb, které jsou v přepočtu na obyvatele nižší v hustě osídlených místech.

Schválená vyhláška mění místní koeficient daně z hodnoty jedna na různé výše podle lokality a typu osídlení. Obytné části budou mít koeficient 1,8. Nižší koeficient 1,3 bude platit v hustě osídlených částech Přednádraží, na sídlišti, jemuž se říká Stalingrad, v centru, na Libušíně a na sídlišti u průmyslové školy. Tento nižší koeficient se bude týkat přibližně poloviny z 20.000 žďárských obyvatel.

Vládní balíček navrhuje zvýšení základních sazeb daně z nemovitosti od příštího roku o 1,8násobek. I tento výnos zůstane obcím, ale výměnou za to se podle předpokladu úměrně sníží jejich podíly na sdílených daních v rozpočtovém určení.

Z 269 na 585 korun

Pokud bude vládní návrh schválený, zvýší se ve Žďáru nad Sázavou například majiteli bytu s 55 metry čtverečními, jehož se bude týkat koeficient 1,3, daň z nemovitostí z 269 korun na 585 korun. V místech, kde bude platit koeficient 1,8, platba za stejný byt stoupne na 810 korun.

Město letos očekává z daně z nemovitostí příjem 16,5 milionu korun, příští rok by to mělo být 54 milionů. Kvůli krácení příjmů ze sdílených daní ale Žďár nad Sázavou zároveň přijde o 15 milionů korun. Uvedl to Tomáš Vlček z městského finančního odboru.

Náklady na služby zajišťované městem podle analýzy, kterou si nechala radnice zpracovat, jsou u obyvatel sídliště v centru přes 2000 korun ročně na hlavu, v nové obytné zóně Klafar okolo 8000 korun, jinde se pohybují i v desítkách tisíc korun. „Náklady na udržení kvality života v rezidenčních čtvrtích jsou mnohdy vyšší, než je příjem na obyvatele, který město z těchto částí získává," uvedl autor analýzy Vít Zeman.

Na Vysočině zvýší od roku 2024 daň z nemovitostí také krajská Jihlava. K tomuto kroku vedení města přistoupilo po 14 letech. Zvýšení některých koeficientů na zasedání schválili jihlavští zastupitelé, roční příjem města z této daně se tak zvýší o 47 milionů korun, pokud bude zároveň schválený vládní konsolidační balíček. 

Lidé v Jihlavě od příštího roku zaplatí více na dani z nemovitostí. Změna nastane po 14 letech

Lidé v Jihlavě budou muset od příštího roku sáhnout hlouběji do kapsy. Jedním z důvodů bude zvýšení daně z nemovitosti. K tomuto kroku vedení města přistoupilo po 14 letech. Zvýšení některých koeficientů na úterním zasedání schválili jihlavští...

K návrhu se kriticky vyjádřil třeba Petr Paul (SPD) z opozice. „SPD je kategoricky proti tomuto zvýšení, aby se peníze, které se zde (v Jihlavě) od lidí vyberou, vracely do Prahy do balíčku pětikoalice," zmínil Petr Paul. 

Radek Hošek (Starostové a NK) i někteří jiní opoziční zastupitelé podotkli, že se představitelé ANO vyjadřují proti navýšení daně z nemovitostí na celostátní úrovni. „My tady řešíme politiku místní čili toto já bych oddělil," řekl náměstek primátora Jiří Pokorný.  Hošek uvedl, že Starostové návrh nepodpoří. „Je potřeba se podívat i na to, že některá města na Vysočině buď tu daň nenavyšují, nechávají ji stejnou, já jsem si to ověřoval minimálně v Pacově a Třebíči," řekl Radek Hošek a dodal, že v Moravských Budějovicích rozhodnutím zářijového zastupitelstva klesne od příštího roku koeficient daně z nemovitostí z hodnoty dva na jedna.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky nemovitost, daň, správa, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po Jihlavě i Žďár nad Sázavou zvýší dan z nemovitostí. Nejvýrazněji to pocítí obchodní řetězce | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.