Počasí dnes21 °C, zítra13 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Lidé v Jihlavě od příštího roku zaplatí více na dani z nemovitostí. Změna nastane po 14 letech

Lidé v Jihlavě budou muset od příštího roku sáhnout hlouběji do kapsy. Jedním z důvodů bude zvýšení daně z nemovitosti. K tomuto kroku vedení města přistoupilo po 14 letech. Zvýšení některých koeficientů na úterním zasedání schválili jihlavští zastupitelé, roční příjem města z této daně se tak zvýší o 47 milionů korun, pokud bude zároveň schválený vládní konsolidační balíček. Podle závěrečného účtu dostalo město loni díky dani z nemovitých věcí 52 milionů korun.

Náměstek primátora Jiří Pokorný (ANO) řekl, že se vyhláška v Jihlavě neměnila od roku 2010, od té doby kumulativně rostla inflace zhruba o 60 procent. Uvedl, že město by nemělo přistupovat odpovědně jen k výdajům města, ale také k jeho příjmům.

Rozhodnutí zákonodárců 

Vládní balíček navrhuje zvýšení základních sazeb daně z nemovitosti o 1,8násobek. I tento výnos zůstane obcím, ale výměnou za to se podle předpokladu úměrně sníží jejich podíly na sdílených daních v rozpočtovém určení. V případě Jihlavy jde podle webu města o 41 milionů korun ročně. „Toto je záležitost, která je projednávaná v Poslanecké sněmovně, a toto jde zcela mimo nás a je to na vůli a rozhodnutí zákonodárců," řekl Jiří Pokorný.

K návrhu se kriticky vyjádřil třeba Petr Paul (SPD) z opozice. „SPD je kategoricky proti tomuto zvýšení, aby se peníze, které se zde (v Jihlavě) od lidí vyberou, vracely do Prahy do balíčku pětikoalice," zmínil Petr Paul. 

Radek Hošek (Starostové a NK) i někteří jiní opoziční zastupitelé podotkli, že se představitelé ANO vyjadřují proti navýšení daně z nemovitostí na celostátní úrovni. „My tady řešíme politiku místní čili toto já bych oddělil," řekl Pokorný.  Hošek uvedl, že Starostové návrh nepodpoří. „Je potřeba se podívat i na to, že některá města na Vysočině buď tu daň nenavyšují, nechávají ji stejnou, já jsem si to ověřoval minimálně v Pacově a Třebíči," řekl Radek Hošek a dodal, že v Moravských Budějovicích rozhodnutím zářijového zastupitelstva klesne od příštího roku koeficient daně z nemovitostí z hodnoty dva na jedna.

Například za byt s plochou 68 metrů čtverečních se zatím v Jihlavě platí daň zhruba od 400 do 750 korun, podle části města, nově to bude okolo 1900 Kč. I po tomto navýšení bude podle údajů radnice Jihlava uplatňovat daň z nemovitých věcí v necelé třetině její maximální výše, již může stanovit.

Opoziční zastupitel Libor Kuchyňa dodal, že pro zvýšení daně nezvedne ruku i z důvodu toho, že město je finančně na tom momentálně dobře. „Podle mě by se tyhle daně zvyšovat neměly. Myslím, že řadu rodin nečeká zrovna lehké období. My na jednu stranu od lidí vybereme, a pak zase budeme hledat úsporné balíčky. Na jednu stranu od rodin vybereme tisíce navíc a na dalším zastupitelstvu budeme řešit slevy třeba na jízdném. To mi úplně nedává smysl," dodal svůj pohled Libor Kuchyňa (Starostové a NK). 

Do diskuze se zapojila také opoziční zastupitelka a bývalá primátorka Karolína Koubová (PiFo). Podle ní je třeba si uvědomit, že daň z nemovitosti je jedinou daní, kterou může město regulovat. „Toto je vždy nepříjemné rozhodnutí a jsem ráda, že v důsledku inflační doložky toto do budoucna nebudeme muset řešit. Jinak si myslím, že takové zvýšení je čas od času nutnost řádného hospodáře." Navrhuje zaměřit se konkrétně na velké firmy, protože daň se dá zaměřit na konkrétní pozemek a takovým firmám zvýšit daň více než třeba rodinám. „Aby to rodiny tolik nezatěžovalo," dodává Koubová a nabádá k tomu zaměřit se na firmy, které mají negativní dopad na životní prostředí. Náměstek Pokorný na to reagoval tak, že vedení města o zaměření na velké firmy skutečně mluvilo. „Nicméně jsme došli k názoru, že přímo takto to stanovovat nebudeme," dodal Jiří Pokorný. 

Jihlava podle nově schválené vyhlášky zvýší od roku 2024 místní koeficient daně z nemovitostí z úrovně jedna na 1,5 a sjednotí základní koeficient na 4,5, který doposud platí jen v centru. Některé místní části zatím mají koeficient 3,5, jiné 2,5. „Sice si uvědomujeme, že jednotlivé místní části mají, řekněme, různý přístup k veřejným službám," řekl náměstek Pokorný. Náklady na služby v okrajových částech jsou podle něj zároveň podstatně vyšší než v centru. Podle radnice jde třeba o provoz MHD, správu komunikací či zeleně.

Pro zvedlo ruku 25 zastupitelů 

Návrh nové vyhlášky po půlhodinové diskusi podpořilo 25 zastupitelů, čtyři byli proti a tři zastupitelé se hlasování zdrželi.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto jarmoluk/pixabay

Štítky ČR, správa, reality, daně, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Musil

Z občana jen drát a nic pro něj. Bohužel nemovitosti se jen tak lehce zbavit nelze a tak ho byrokracie okrádá jak to jen jde. A prý máme být rádi, že všechny koeficienty nedají na maximum! Za co by to chtěli v této špinavé pr**li

Středa, 20. září 2023, 13:01Odpovědět

Lidé v Jihlavě od příštího roku zaplatí více na dani z nemovitostí. Změna nastane po 14 letech | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.