Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Veterináři v říčce Bystřici na Žďársku potvrdili račí mor. Platí tu mimořádná opatření i pro rybáře

V říčce Bystřici na Žďársku se rozšířil račí mor, plísňové onemocnění, které napadá evropské raky a způsobuje jejich úhyn. Krajská veterinární správa vydala tento týden mimořádná opatření, která by měla šíření tohoto infekčního onemocnění bránit. V platnosti budou půl roku, dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Ochranné pásmo tvoří tok říčky Bystřice od Domanínského rybníka po její vtok do řeky Svratky. Zakázané je přemísťování ryb a jiných vodních živočichů z říčky do jiných vod. V odůvodněných případech může vydat výjimku krajská veterinární správa. „V ochranném pásmu je po lovu ryb nutné provést mechanickou očistu a dezinfekci rybářského náčiní," uvedl mluvčí Petr Vorlíček.

Původce nákazy ve vzorcích uhynulých raků prokázalo vyšetření ve Státním veterinárním ústavu v Praze. Mimořádná veterinární opatření byla vydaná v pondělí. Upozorňují na ně i informační tabule, které v ochranném pásmu umístila Agentura ochrany přírody a krajiny. „Za nesplnění nebo porušení povinností vyplývajících z mimořádných veterinárních opatření může Krajská veterinární správa pro Kraj Vysočina uložit pokutu," uvedl mluvčí.

Zdrojem nákazy jsou nepůvodní druhy raků ze Severní Ameriky, které jsou vůči ní na rozdíl od evropských raků odolné. Účinný prostředek na léčbu neexistuje. Plíseň roste rakům na těle a do vody uvolňuje pohyblivé spory, jimiž se rozmnožuje. Ohrožuje pouze raky. Spory mohou přežívat ve vodě týdny až měsíce, uvedl mluvčí SVS.

K šíření račího moru přispívá například vypouštění raků z akvárií nebo ryb, které mohly být v kontaminované vodě. Spory plísně se mohou šířit i na rybářském náčiní, k přenosu nemoci stačí i infikovaná voda nebo mokré předměty, například sítě a holínky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Státní veterinární správa

Štítky příroda, zdraví, raci, mor, opatření, Bystřice, Žďársko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři v říčce Bystřici na Žďársku potvrdili račí mor. Platí tu mimořádná opatření i pro rybáře | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.