Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ve Víru bude pro horolezce znovu umělý ledopád. Stěna na lezení je v rámci ČR unikátní

Ve Víru na Žďársku bude i v nadcházející zimě umělý ledopád pro lezce v ledu, pokud přijdou větší mrazy. Spolek tam už začíná chystat skálu u řeky na ledování. Jeho členové umisťují do nebezpečných míst na skále pletivo, které zabrání odpadávání velkých kusů ledu při tání. Do Vánoc by chtěli také natáhnout hadice, jimiž budou na skálu stříkat vodu. Z případného úbytku zájemců o lezení kvůli požadavku na očkování proti covidu-19 Slávek Matuška ze spolku strach nemá.

„Já vycházím z toho, že se účastním i některých závodů, tam to ti sportovci berou, jako že je to nezbytné. Nehledě na to, že většina těch lidí navštěvuje nejenom skály, ale také umělé stěny, jako formu tréninku, a tam je to taky vyžadované," řekl Slávek Matuška. Opatření proti epidemii dopadala na provoz ledové stěny už minulou zimu. Kvůli složitým jednáním s úřady byl v únoru zrušen závod Vírský cepín, jímž tradičně vrcholila sezona na vírském ledopádu. „Nakonec jsme to jako pořadatelé vzdali," řekl.

Přesto považuje Matuška minulou, dvanáctou sezonu za úspěšnou, na stěně se vystřídaly stovky lezců. Stěnu spolek zprovoznil 23. ledna, počasí pro lezení v ledu vydrželo asi měsíc. „Byli jsme stažení v podstatě tak na polovinu kapacity, ale zájem byl veliký a stěna se za ten měsíc, dá se říci nezastavila, kromě nějakých oblev," uvedl. Podotkl, že byly roky, kdy se lezlo třeba jen dva týdny a jednu sezonu se led nepovedlo udělat vůbec.

V této zimě bude spolek zvažovat dopad zdražování elektřiny do provozních nákladů, hlavně při večerním lezení. „Tam asi budeme muset přistoupit k nějaké investici a nakoupit nějaké LED reflektory, které budou mít menší odběr," řekl Matuška. Spotřeba u čerpadla vody podle něj není až tak velká.

Půjčovna vybavení i občerstvení 

Umělý ledopád je na skále u Svratky většinou do 40 metrů výšky, lezecké trasy pro běžné výstupy jsou do 20 až 25 metrů. Stěnu připravuje spolek Ledová stěna Vír. Podle Matušky se v průběhu let Vír stal pro lezce ověřeným místem, na které si zvykli. Pokusy vytvářet umělé ledové stěny podle něj dřív byly i jinde v Česku. „Ale teď třeba za ty tři roky se nikde žádná ledová stěna kromě Víru neobjevila," dodal Matuška. 

U ledové stěny je i půjčovna vybavení, v tamní chatě by podle Matušky mělo začít fungovat občerstvení. Podrobnější informace jsou na webu. 

Na novou sezonu se na Vysočině připravují sjezdovky, pro zahájení provozu ale většinou koncem tohoto týdne ještě nestihly vyrobit dost technického sněhu. Sezonu vypustí jen skiareál v Dalečíně na Žďársku.

Skiareál Čeřínek jako první v kraji zahájil sezonu. Děkujeme, že jste zůstali normální, vzkazují lidé

Lyžaři mohli během uplynulého víkendu otestovat první sjezdovku, která se v našem kraji už otevřela. Řeč je o Skiareálu Čeřínek u Jihlavy, který jako první na Vysočině zahájil sezonu. Podle provozovatele Vladimíra Chába jsou podmínky pro lyžování...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kudy z nudy

Štítky rekreace, hory, ledopád, stěna, horolezectví, mráz, zima, Žďársko, lezení, skála, Česko, Vír, okres Žďár nad Sázavou, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Víru bude pro horolezce znovu umělý ledopád. Stěna na lezení je v rámci ČR unikátní | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.