Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tip na výlet: Zřícenina hradu Kokštejn. Místo s krásným výhledem a ztracenou historií

V dalším díle našeho pravidelného předvíkendového seriálu, který přináší tipy na zajímavé výlety na pěkná místa v Kraji Vysočina, se podíváme na zříceninu hradu Kokštejn, který kdysi stával na skále nad Dalešickou přehradou.

Tato významná kulturní památka byla postavena ve 14. století many třebíčského kláštera. Jednalo se o menší objekt, který měl sloužit jako předsunutý vojenský opěrný bod k ochraně panství třebíčského benediktinského kláštera. Jediná písemná zmínka o hradu je z roku 1556, kdy se uvádí jako pustý. Hrad byl zničen ve 40. letech 15. století v tažení moravských stavů proti loupeživým rytířům.

Zbytky hradu Kokštejn (též Kufštejn nebo Kopfštejn) jsou chráněny jako kulturní památka České republiky.

Z hradní skály (Wilsonova skála) je krásný výhled na přehradu a okolí, a to v každém ročním období. Tato velmi strmá skála u Hartvíkovic dnes ční pouze do výše asi 50 metrů nad úroveň hladiny Dalešické přehrady, nicméně její původní relativní výše mohla být až dvojnásobná. Hrad, tedy jeho dřevěné jádro, se nejspíše rozkládalo na vrcholu této skály. 

Kudy na Kokštejn? 

Místo hradu je přístupné po žlutě značeném turistickém okruhu Hartvíkovice–Kokštejn–Hartvíkovice. V blízkosti se nachází rekreační osada Wilsonka.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto navylet.cz, hrady-zriceniny.cz

Štítky Kokštejn, Hartvíkovice, zřícenina, hrad, výlet, tip, Vysočina, skála, zřícenina hradu, Vodní nádrž Dalešice, Kraj Vysočina, historie, Česko, klášter, kulturní památka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Zřícenina hradu Kokštejn. Místo s krásným výhledem a ztracenou historií | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.