Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Dukovanech skončila plánovaná odstávka bloku. Nevyráběl od 19. ledna

V Jaderné elektrárně Dukovany skončila plánovaná odstávka třetího bloku spojená s výměnou části paliva, pravidelnou kontrolou a údržbou zařízení. Elektřinu tento blok nedodával do sítě od 19. ledna, řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. V provozu jsou teď všechny čtyři dukovanské bloky.

„Operátoři aktuálně zvyšují výkon bloku a provádí další předepsané testy a kontroly zařízení," uvedl mluvčí Jiří Bezděk. Štěpnou reakci energetici v reaktoru obnovili na Velikonoční pondělí ráno. Na plný výkon by se měl blok dostat na přelomu týdne.

V odstaveném třetím bloku udělali energetici přes 17 tisíc pracovních úkolů, dokončili je podle firmy ČEZ s několikadenním předstihem. Časově a technicky nejnáročnější byly kontrola a čištění těsnosti teplosměnných ploch parogenerátoru, generální údržba dvou z šesti hlavních cirkulačních čerpadel a obou parních turbín.

Letošní první odstávka 

V Dukovanech to byla letošní první odstávka. Dukovanské bloky přešly z jedenáctiměsíčních palivových kampaní na patnáctiměsíční, namísto dřívějších čtyř odstávek bloků s obměnou paliva v roce tak budou letos jen tři.

Česko má v současnosti šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dukovanská elektrárna vyrobila vloni 14,3 TWh elektřiny. Jaderná elektrárna Temelín překonala v roce 2023 podruhé za sebou hranici výroby 16 TWh.

Firma ČEZ připravuje v Dukovanech stavbu nového jaderného zdroje.V tendru na nový blok předložily nabídky společnosti EDF, KHNP a Westinghouse. Součástí nabídek byly nezávazné opce na další reaktory. Vláda pak vyzvala společnosti EDF a KHNP k předložení závazných nabídek ke stavbě až čtyř nových reaktorů v Dukovanech a Temelíně. Smlouva s vybraným dodavatelem by měla být podepsaná na přelomu let 2024 a 2025, první reaktor by měl být v Dukovanech spuštěný v roce 2036.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jaderná elektrárna Dukovany

Štítky elektrárna, energie, jaderná, odstávka, blok, ČEZ, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Dukovanech skončila plánovaná odstávka bloku. Nevyráběl od 19. ledna | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.