Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Svazek obcí na Třebíčsku zahájil stavbu nové úpravny vody za 226 milionů. Hotová bude za dva roky

Svazek obcí na Třebíčsku zahájil stavbu úpravny vody v Pokojovicích za 226 milionů korun bez daně z přidané hodnoty. Třípodlažní budova nové úpravny bude dokončená v červnu 2025. Napojené na ni bude heraltické prameniště a poteče tam i voda z dalších vrtů. Na investici dostal svazek měst a obcí Vodovody a kanalizace Třebíč dotaci 158 milionů korun z Evropské unie a od ministerstva životního prostředí, sdělil předseda představenstva svazku a třebíčský starosta Pavel Pacal (Pro Třebíč).

„Po obdobích velkého sucha v letech 2017 a 2018 a také po kůrovcové kalamitě, která snížila ochrannou funkci lesa, se snížila vydatnost heraltického prameniště zhruba o 40 procent. Proto proběhl rozsáhlý průzkum v okolí, jehož cílem bylo najít nové zdroje vody," uvedl Pavel Pacal. Dodal, že k původním pramenům díky tomu přibude jedenáct nových vrtů v okolí Římova a Štěměch.

Na základní kámen úpravny pitné vody v Pokojovicích včera symbolicky poklepali zástupci svazku, třebíčské divize Vodárenské akciové společnosti (VAS) a firmy Kunst, která úpravnu postaví.

V podzemní části úpravny budou nádrže na akumulaci vody. „V prvním podlaží bude technologie úpravny vody s dvanácti ocelovými tlakovými filtry s vápencem, granulovaným aktivním uhlím a pískem. Ve druhém nadzemním podlaží bude velín a sociální zařízení," uvedl obchodní ředitel společnosti Kunst Luboš Maršálek. Firma podle něj za víc než 30 let fungování uskutečnila řadu vodohospodářských staveb, budovala čistírny odpadních vod, úpravny vody i čerpací stanice.

Prameniště u Heraltic patří mezi nejvýznamnější podzemní zdroje pitné vody na Českomoravské vrchovině. Podle dřívějších informací vodohospodářů tam slouží úpravna pocházející z roku 1938.

„Odhadem za 85 let své existence heraltický zdroj poskytl a vyrobil zhruba 50 milionů kubíků pitné vody," uvedl Jaroslav Hedbávný, ředitel třebíčské divize VAS, která provozuje vodohospodářskou infrastrukturu obcí svazku. Divize podle dřívějších údajů ročně dodává okolo 4,5 milionu metrů krychlových pitné vody. Podzemní voda z toho zatím představuje zhruba půl milionu metrů krychlových.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Třebíč

Štítky voda, stavby, správa, úpravna, Třebíčsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svazek obcí na Třebíčsku zahájil stavbu nové úpravny vody za 226 milionů. Hotová bude za dva roky | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.