Počasí dnes21 °C, zítra13 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Třebíč letos dokončí několikaletou obnovu parku Hrádek. Součástí bude i stavba zázemí s toaletami

Třebíč letos dokončí několikaletou obnovu parku Masarykovy sady - Hrádek. Hledá dodavatele poslední etapy, která má skončit 31. října. Odhadované náklady na dokončení jsou podle místostarosty města Miloše Hrůzy (ANO) asi 11,5 milionu korun (bez DPH). Dosavadní práce stály i s daní asi 22 milionů korun.

Součástí poslední etapy bude i stavba zázemí s toaletami v místech, kde byl dům dětí a mládeže. V roce 2016, když zařízení přesídlilo do ulice Tomáše Bati, byl zbourán. Dodavatel bude muset v parku rozšířit také veřejné osvětlení. Nově ho bude mít Masarykova vyhlídka na východním okraji parku. Začátek prací na poslední etapě je plánovaný na polovinu června.

V současné době pracuje v parku společnost K.S.H. group, od které město objednalo za zhruba 1,2 milionu korun vyhlídkové objekty. Tvoří je neuzavřené dřevěné kružnice o průměru několika metrů na betonových pilířích. Umístěné jsou na jižním okraji parku, odkud je výhled na historickou část města s památkami zapsanými na seznam UNESCO včetně baziliky svatého Prokopa a židovského města. Objekty mohou sloužit také jako dětské prolézačky, lavičky nebo fotokoutek s městskými dominantami.

S obnovou asi jedenáctihektarového parku začala třebíčská radnice v roce 2021. Razantní byla obměna zeleně. Asi 300 stromů a keřů nahradila nová výsadba. Doplněná byla i lipová alej a upravena centrální louka a cesty vedoucí parkem. K novým lavičkám, lehátkům a stolům ještě přibude veřejný gril.

Modernizace třebíčského Hrádku. Kromě bylinek a květinových luk přibude veřejný gril a posezení

Park Hrádek v Třebíči už tři roky prochází komplexní revitalizací. Pokud vše půjde podle plánu, tak letos na podzim bude hotovo. Lidé se tak mohou těšit na bylinkové záhony, květinové louky a také třeba na veřejný gril, jehož součástí bude posezení....

Městský park založil v roce 1926 Okrašlovací spolek jako Masarykovy jubilejní sady a jejich součástí byla čtyřřadá lipová alej, která byla v letech 2009 a 2011 rozšířená. Nad řekou Jihlavou park ve východní části ukončuje Masarykova vyhlídka vybudovaná v roce 1930 k 80. výročí narození prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Třebíč

Štítky ČR, správa, stavby, příroda, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třebíč letos dokončí několikaletou obnovu parku Hrádek. Součástí bude i stavba zázemí s toaletami | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.