Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Za Vysočinu bude o titul Historické město roku 2022 bojovat Jemnice. Vítěze se dozvíme v dubnu

O titul Historické město roku 2022 bude za Vysočinu bojovat Jemnice na Třebíčsku, vyhrála krajské kolo, ve kterém porazila Jihlavu, Náměšť nad Oslavou, Třešť, Moravské Budějovice a Telč, která v krajském kole zvítězila loni. Celostátní vítěz bude vyhlášen v dubnu. V tiskové zprávě to sdělila mluvčí telčského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) Ilona Ampapová.

Města, která se do soutěže přihlásila, hodnotila začátkem ledna komise složená ze zástupců ministerstva pro místní rozvoj, Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a Národního památkového ústavu. V Jemnici komise ocenila dlouhodobou a koncepční obnovu městské památkové zóny i jednotlivých objektů, stejně jako kultivaci veřejných ploch a zeleně. Vyzdvihla také společenské aktivity, které přispívají k oživení města.

Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón s právem užívat titul Historické město roku udělilo Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska společně s ministerstvem kultury a ministerstvem pro místní rozvoj poprvé v roce 1995, když zvítězily Svitavy. Na Vysočině mají tento titul města Polná, Brtnice a Havlíčkův Brod, který se stal Historickým městem roku 2020. Loni titul za rok 2021 získaly Boskovice.

„Je to velká radost, velké uznání práce hlavně těch předchozích vedení (města). A pochopení toho, že navazujeme na historii v Jemnici, že se o památky staráme a budeme se starat dál," řekl Pavel Nevrkla (ODS), který je od loňského podzimu starostou asi čtyřtisícové Jemnice.

Odměna, která se pojí s úspěchem v krajském kole, je stotisícová. Podmínkou je investovat ji znovu do památek. „Což u nás není problém," řekl Nevrkla. Město podle něho letos zaplatí za dokončení vnějšího pláště hrobky rodu Pallavicini přes tři miliony korun, asi sedm milionů korun má připraveno na dokončení opravy střechy zámku.

„Komise ocenila přístup města Jemnice nejen za rok 2022, ale i za uplynulé roky, kdy se město nebývalým způsobem zasloužilo o podporu a rozvoj památkového fondu i o další mimořádné obnovy památek mimo vlastní městské památkové zóny, mezi kterými dominují především záchrana unikátní hrobky Pallavicini a rehabilitace areálu hřbitova u kostela svatého Jakuba," řekl Jan Klimeš, vedoucí odboru péče o památkový fond telčského NPÚ.

Loni se ve městě podařilo také opravit zahradní parter před hlavním zámeckým průčelím nebo další část ohradní zdi zámeckého parku a městských hradeb. „Z rekonstrukcí měšťanských domů v historickém centru je důležitá především obnova domu číslo popisné 36 na náměstí Svobody s nově zpřístupněnou prodejnou a z havarijního stavu je postupně zachraňován dům číslo popisné 78 - Faastova vila," uvedla Ilona Ampapová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vysocina.eu

Štítky ČR, památky, ocenění, Jemnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za Vysočinu bude o titul Historické město roku 2022 bojovat Jemnice. Vítěze se dozvíme v dubnu | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.