Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Třebíč schválila letošní rozpočet, výdaje budou přes miliardu. Nejvíc půjde na opravy ulic a náměstí

Třebíč bude letos hospodařit s příjmy přes 843 milionů korun. Výdaje přesáhnou miliardu korun, budou vyšší než loni. Rozdíl 176 milionů korun pokryje úspora z předchozích let. Do svého rozvoje chce město investovat asi 275 milionů korun, o deset milionů víc, než investovalo loni. Rozpočet dnes schválilo městské zastupitelstvo. Po hodinu a půl trvající diskusi, do které se zapojila i veřejnost, pro rozpočet hlasovalo 21 z 25 přítomných zastupitelů.

Schválené výdaje rozpočtu jsou 1,019 miliardy korun. Oproti skutečným výdajům loňského roku jsou vyšší o 4,3 milionu, výdaje schválené na začátku loňského roku byly asi 909 milionů korun.

„Vzhledem ke skutečnosti, že rozpočet roku 2022 byl schválen jako schodkový se schodkem ve výši 135 milionů korun, skončil v přebytku zhruba deset milionů korun, navrhujeme pro rozpočet roku 2023 významnější navýšení příjmů i výdajů," řekl před hlasováním o rozpočtu starosta Třebíč Pavel Pacal (Pro Třebíč). Částka určená letos na investice je podle něho nejvyšší v historii města.

Dobrý výsledek loňského hospodaření podle Pacala způsobil o 89 milionů vyšší výběr daní způsobený vysokou inflací, i prodej pozemků, na kterém město oproti předpokladu vydělalo o 44 milionů víc.

Schválené příjmy roku 2023 jsou asi o 70 milionů vyšší, než které byly schválené na začátku roku 2022. Oproti skutečným příjmům, jež město za loňský rok získalo, ale zaostávají asi o 182 milionů korun.

Které ulice čekají opravy? 

K největším investicím letošního roku budou v Třebíči patřit opravy několika ulic a náměstí. V rozpočtu je na ně pro letošek vyhrazeno asi 74 milionů korun, práce ale budou rozdělené do více let. Další náklady na opravy stejných míst vydá Třebíč prostřednictvím příspěvků do svazku Vodovody a kanalizace, který bude hradit opravu části infrastruktury. Opravovat se budou ulice Nerudova, Kotlářská, Hasskova a Dvorského a také Martinské a Václavské náměstí.

Pokračovat bude několik let trvající obnova parku Hrádek. Už stála asi 20 milionů korun, pro letošek radnice počítá s výdaji přes 15 milionů korun.

Asi 12 milionů z rozpočtu je určeno na projektové dokumentace. Jedna z nich bude řešit i úpravu bývalého kulturního domu v městské části Borovina, který radnice loni koupila za 24 milionů korun.

Diskuse před dnešním rozhodováním o rozpočtu se neobešla bez osobních ostrých výměn názorů mezi některými opozičními zastupiteli a členy městské rady. Opozice před hlasování o rozpočtu kritizovala především jeho formální přípravu, nedostatečné zdůvodnění jednotlivých položek, chybějící popisy investic či smlouvy, na jejichž základě se rozhodovalo o podpoře provozovatelů městského aquaparku a venkovního koupaliště. Z veřejnosti zazněl návrh na navýšení grantového programu města a úpravu pravidel poskytování podpory.

Od začátku roku hospodařilo město zhruba s 34.000 obyvateli podle rozpočtového provizoria. Řádný rozpočet schvalují třebíčští zastupitelé řadu let vždy až koncem ledna. Podle Pacala je to dobrá praxe, která umožňuje kalkulovat až se skutečným výsledkem hospodaření předchozího roku.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Třebíč

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Třebíč, 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třebíč schválila letošní rozpočet, výdaje budou přes miliardu. Nejvíc půjde na opravy ulic a náměstí | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.