Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bude mít Jemnice velkovýkrmnu dobytka? Názor obyvatel zjistí anketa

Čtyřtisícová Jemnice na Třebíčsku už několik měsíců žije jedním velkým tématem – výstavbou dvou velkovýkrmen a masokombinátu. Jde o záměr společnosti Zeobs, s. r. o. A jak už to tak bývá, má samozřejmě své zastánce i odpůrce. Ve hře bylo i vyhlášení referenda, v srpnu ale o něm zastupitelé Jemnice nakonec nehlasovali, i když ho původně ohlásili. Teď to vypadá, že v lednu příštího roku vedení Jemnice uspořádá anketu.

Prozatím jemničtí zastupitelé schválili změnu územního plánu, která by výstavbu v Jemnici umožňovala, řekl místostarosta města Zdeněk Hošek (SNK). Proti záměru veřejně vystupuje především spolek Za dobrý život na Jemnicku.

„Uděláme v lednu anketu, protože aktivisté tvrdí, že proti je většina občanů Jemnice. My tedy s našimi voliči pochopitelně mluvíme a nejsme přesvědčeni, že je to většina," řekl Zdeněk Hošek. Referendum, o kterém se v souvislosti se záměrem ve městě dřív mluvilo, je podle Hoška rizikové. „Tam se může stát, že menšina rozhodne o názoru mlčící většiny. Je to neměnné a výsledky referenda mohou být zrušeny zase jen referendem," řekl Hošek.

Spolek Za dobrý život na Jemnicku, který s výstavbou dlouhodobě nesouhlasí, upozorňuje na možné zhoršení kvality podzemní vody po používání vyprodukovaného hnoje z chovů na pozemcích města. Aktivisté také rozporují přínos v podobě nových pracovních míst, protože podle nich budou provozy vysoce automatizované. Bojí se také zvýšené dopravy spojené s chodem masokombinátu. Se záměrem kromě spolku Za dobrý život na Jemnicku nesouhlasí i třeba Český svaz ochránců přírody. Obává se hlavně zvýšené dopravy ve městě a také šířícího se zápachu.

Jak dříve uvedl starosta Jemnice Miloň Slabý, nové chovy by zaměstnaly až 200 lidí. „V masokombinátu by se zpracovávaly miliony kuřat ročně," dodal na podzim starosta Miloň Slabý. 

A jak by měl záměr konkrétně vypadat? Záměr společnosti bylo stavět u Jemnice vedle velkochovu kuřat i vepřín. Jemnice původně záměry schválila. Po dohodě s majitelem Josefem Kolářem ale rozhodnutí změnila, záměr chovu prasat je zrušený. Podle Hoška je to ze strany společnosti vstřícné gesto. „A je to i rozumné gesto, hlavou proti zdi se jít nedá," řekl Hošek. 

Původní investice byly podle starosty Jemnice Miloně Slabého v hodnotě okolo miliardy korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Matthias Zomer

Štítky chov, výkrmna, dobytek, anketa, Jemnice, Zdeněk Hošek, referendum, stavba, okres Třebíč, Miloň Slabý, Josef Kolář, Český svaz ochránců přírody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bude mít Jemnice velkovýkrmnu dobytka? Názor obyvatel zjistí anketa | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.