Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

ANKETA: Na Šacberku by znovu mohla stát rozhledna. Tu poslední před 80 lety poslal k zemi požár

V ideálním případě do roku 2028 by na vrchu Šacberk po letech mohla znovu stát rozhledna. Jak novináře informovalo vedení Jihlavy, na kopci se podařilo najít dvě místa, kde by se rozhledna mohla v budoucnu objevit.

Náměstek primátora Radek Popelka (ANO) nastínil, že plány jsou na začátku. „Architektonická soutěž by měla být vyhlášena v jarních měsících příštího roku, kdy by měly být schválené potřebné změny územního plánu. A její výsledky by mohly být někdy na podzim, řekněme v září. A pak bude vybraný projektant,“ doplnil jej náměstek primátora Martin Laštovička (KDU-ČSL).

V minulosti na Šacberku rozhledna už stála. A to hned dvakrát. Ta první byla otevřená v roce 1854, poničila ji ale vichřice. Druhá stála na místě od roku 1907, o 33 let později ji ale pohltily plameny. Plánovaná nová rozhledna by měla stát zhruba 20 metrů právě od místa, kde rozhledna stála v minulosti.

Jihlava nechá udělat přístup ke staré šachtě sv. Jiří, aby do ní bylo možné nahlédnout

Jihlava nechá vybudovat přístup k šachtě svatého Jiří, aby do ní mohli lidé bezpečně nahlédnout. Šachta se předloni začala propadat, na jejím zajištění teď pracuje státní podnik Diamo.

Kromě toho by v lokalitě mohl vzniknout malý hornický skanzen. „Je to pro návštěvníky velmi atraktivní lokalita,“ myslí si náměstek Radek Popelka. Budoucí rozhledna by se zmíněným skanzenem měla být provázaná jen do jisté míry. „Není to tak, že by stavby čekaly jedna na druhou. Spíš jdou paralelně vedle sebe. Byl by ideál, kdyby se otevřely spolu. Ale každá stavba má své specifikum,“ řekl Popelka s tím, že kroky k nové rozhledně jsou možná pomalé, ale musí být postupné.

Uvítali byste, kdyby na Šacberku vyrostla nová rozhledna?

Celkem hlasovalo293 čtenářů

„Paradox české legislativy je třeba v tom, že když byste si chtěli postavit větrnou elektrárnu, tak nepotřebujete změnu územního plánu. Ale pokud chcete postavit rozhlednu, která je půdorysně stejná, akorát výškově menší, tak už tu změnu územního plánu potřebujete. S tím už ale nic nenaděláme, tak to prostě je,“ zamyslel se náměstek primátora Popelka.

První návštěvníci by rozhlednu mohli navštívit zhruba za čtyři roky. „Rozhledna by měla stát zhruba v roce 2027 nebo 2028,“ uvedl závěrem primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS).

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením geocaching.com

Štítky rozhledna, záměr, výstavba, architekt, soutěž, vrch, historie, Šacberk, Rudný, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Na Šacberku by znovu mohla stát rozhledna. Tu poslední před 80 lety poslal k zemi požár | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.