Počasí dnes13 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Jihlava nechá udělat přístup ke staré šachtě sv. Jiří, aby do ní bylo možné nahlédnout

Jihlava nechá vybudovat přístup k šachtě svatého Jiří, aby do ní mohli lidé bezpečně nahlédnout. Šachta se předloni začala propadat, na jejím zajištění teď pracuje státní podnik Diamo.

Jihlavští zastupitelé v týdnu na práce u šachty schválili 605 tisíc korun. O návrhu nikdo nediskutoval ani proti němu nikdo nehlasoval.

Jihlava byla nejstarším královským horním městem v českých zemích, bohaté stříbrné žíly tam byly objeveny v první polovině 13. století. Hornická činnost byla ve městě a jeho okolí provozovaná s přestávkami do roku 1781.

Samotné zajišťování starého důlního díla podle dřívějších údajů radnice a podniku platí stát. Jihlava má v plánu připomenout v těchto místech historii dolování vytvořením hornického skanzenu.

Náměstek primátora Radek Popelka (ANO) řekl, že na vrchu Šacberk jsou odkrývané pozůstatky bývalé těžby stříbra. Město chce tento významný nález zpřístupnit. Do terénu, který je teď odtěžený, aby se technika dostala na místo, nechá vložit umělou štolu, aby bylo možné vidět staré důlní dílo zblízka. Přístupová štola by měla být následně zahrnutá zeminou do původní výšky.

Štolu vybuduje Diamo ve spolupráci s jihlavským odborem technických služeb, uvedla radnice na webu.

Mimořádně zachovalá lokalita

Šachta se začala propadat na podzim 2022, nejdřív tam byl udělaný vrtný průzkum. Pracovníci teď s těžkou stavební technikou odebírají materiál, který se za staletí nashromáždil v ústí šachty. „Práce stále probíhají a pomalu nám odkrývají tajemství skrytá pod nánosem času. Už teď je zřejmé, že před sebou máme mimořádně zachovalou lokalitu,“ uvedl Popelka.

Podle náměstka primátora pro památkovou péči Martina Laštovičky (KDU-ČSL) tam byla například odhalena dochovaná komora vodního kola, které pohánělo stroj na čerpání vody a ručně ražená odvodňovací štola.

Buďte opatrní v lese pod Šacberkem, apeluje radnice. Propadá se tam šachta sv. Jiří a je tam díra

Už tři týdny pracují odborníci na zajištění šachty svatého Jiří, která se začala propadat. Lidé toto nebezpečné místo, jež se nachází v lese pod vrchem Rudný, snadno poznají. Díra je označena páskou. A radnice apeluje na veřejnost, aby se tam...

Šachta hluboká až 80 metrů pochází z nejstarší etapy dolování v Jihlavě. Dva pokusy o obnovu těžby v letech 1592 a pak i 1734 byly brzo ukončené kvůli slabému výtěžku stříbrných rud.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jihlava

Štítky štola sv. Jiří, šachta, vodní dílo, těžba stříbra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava nechá udělat přístup ke staré šachtě sv. Jiří, aby do ní bylo možné nahlédnout | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.