Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na zastávkách v Jihlavě chybí lavičky, stěžuje si seniorka. Všechny renovujeme a vracíme zpět, ujišťuje radnice

Začátkem minulého týdne se na redakci Jihlavské Drbny obrátila jedna čtenářka s tím, že hned na dvou zastávkách MHD v Jihlavě chybí lavičky. Žena konkrétně jmenovala zastávku u Billy na Havlíčkově ulici a také zastávku u Domu zdraví na straně sídla krajského policejního ředitelství.

„Mně už je přes 80 let a je jasné, že jsou lavičky důležité i pro mě. Nedávno jsem byla svědkem toho, jak na zastávce u Billy zkolaboval starší muž. Když se probral, tak si ani neměl kam sednout, než přijela záchranka," svěřila se seniorka redaktorce Drbny s tím, že se na radnici opakovaně dotazovala, co s tím bude město dělat. „Ale bylo to jak v pohádce o kohoutkovi a slepičce, přehazovali si mě od jednoho k druhému a výsledek žádný," posmutněla žena.

Pořízení nové lavičky na zastávku MHD vyjde na 8 až 10 tisíc korun, její usazení pak na 400 korun. 

Obrátili jsme se proto na vedení města. Co se týče laviček u Billy, tak tam už je situace vyřešena. Lavičky byly usazeny před vydáním tohoto článku. „Lavičky u Billy byly navráceny zpět 6. června ráno," sdělil dnes ráno na redakční dotaz Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. Lavičky na zmíněných zastávkách chybí kvůli tomu, že prochází postupnou renovací. Podle Daňka všechny lázeňské lavičky, které byly bílé a je jich celkem 86, byly postupně renovovány. „Postupně lavičky vracíme na jejich původní místa. U Billy jsou již zpět, na zastávku MHD U Domu zdraví budou navráceny během dneška," ujistil mluvčí Daněk. 

Zastávka U Domu zdraví (fotografie byla pořízena ve středu 8. června 2022)

V dalších dnech město neplánuje na zastávky umístit další lavičky, protože další lavičky k dispozici nyní nemá. „Výhledově vedení města uvažuje o nákupu dalších laviček," sdělil mluvčí Jihlavy. 

Na zastávkách MHD v Jihlavě bychom nyní našli celkem zhruba 115 laviček, přičemž cca 35 kusů je ve vlastnictví Dopravního podniku města Jihlavy a firmy Rencar, Město Jihlava má na zastávkách dalších asi 30 laviček. „Dalších cca 50 kusů (bílých) má na zastávkách MHD Správa městských lesů (SML). SML má celkem v majetku 64 kusů takových laviček a nyní se aktuálně řeší i jejich renovace," jmenuje Radovan Daněk. 

Co se týče centra Jihlavy, tak na Masarykově náměstí je celkem 83 laviček, v tomto počtu jsou zahrnuty i lavičky na zastávkách MHD. Celkově jsou však po Jihlavě rozmístěny stovky laviček. Jen majetkový odbor má ve správě 1200 kusů laviček.

Bílou nahradila hnědá 

Lavičky v centru města od jara postupně prochází obnovou. Sedáky a opěradla získaly přírodní vzhled díky nátěru lazurou, kovová opěradla také získaly svůj přirozený vzhled, a to díky nátěru antracitem. Z bílých laviček se tak staly hnědé. „Původní bílý nátěr se ukázal jako nepraktický s ohledem na znečištění i oděrky v průběhu sezony. Výhledově by v případě obnovy nátěru na všech lavičkách daného typu měl být uplatňován tento nově zvolený," uvedla již dříve Lucie Poláčková z Útvaru městského architekta. „Hlavním plusem je kromě vzhledu i dobrá následná údržba – lazura se přetírá lépe než bílá barva, je navíc paropropustná, takže dřevo sedáku a opěrek nebude trpět jako dosud,“ doplnil ji technik majetkového odboru Aleš Zabloudil.

Zrenovovaná lavička v horní části Masarykova náměstí

 Veřejnost hlavně na sociálních sítích na nový nátěr laviček podle Daňka reaguje velice dobře. „Také městští architekti, se kterými byl vzhled laviček ještě před renovací konzultován, to hodnotí velmi dobře. Podle nich se renovace povedla," pochvaluje si mluvčí města. 

Ohodnoť článek

Foto , Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky lavičky, zastávka, MHD, doprava, Jihlava, radnice, městská hromadná doprava, Drbna.cz, renovace, Dopravní podnik města Jihlavy, Dům zdraví spol. s r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zastávkách v Jihlavě chybí lavičky, stěžuje si seniorka. Všechny renovujeme a vracíme zpět, ujišťuje radnice | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.