Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Archeologové našli v Jihlavě vybavení mincovny ze 13. století. Leželo ukryté v odpadní jímce

Na dvoře rekonstruovaného historického domu čísla popisného 21 na jihlavském Masarykově náměstí nalezli archeologové inventář mincovny ze 13. století včetně raznice brakteátů Václava II. Čerstvý nález na konferenci Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska v Jihlavě představil archeolog Šimon Kochan.

Archeologové na dvoře goticko-renesančního domu odkryli zahloubený suterén domu ze 13. století, který nestál příliš dlouho. Mohla to být provizorní stavba, která byla v zadní části parcely, aby nepřekážela výstavbě hlavního domu na náměstí. Součástí objevu v zásypu byl i kamenný přeslen.

Vybavení mincovny včetně kovadliny, raznice brakteátů, závaží nebo forem na stříbrné pruty leželo ukryté v odpadní jímce. Kde přesně mincovna v Jihlavě sídlila, není podle Kochana jisté. Romantické představy 19. století ji podle něho situovaly do domu v západní části náměstí, za kterým je ulice U mincovny, mohla sídlit i na radnici, čemuž by napovídaly její silné stěny, snad opevnění. „A jsme opatrní, abychom prohlásili, že dům Masarykovo náměstí 21 je jihlavská mincovna, protože není zase tak honosný. To, že sice máme věci z mincovny v jímce, tak to nemůžeme stoprocentně sjednotit s tím domem," řekl Šimon Kochan. Na místě podle něho nemusela fungovat mincovna, ale zlatnická dílna, která raznice pro mincovnu vyráběla. „Nebo je ve hře varianta, že se mohlo jednat o takzvanou penězokazeckou dílnu," řekl Kochan.

Oprava domu na Masarykově náměstí začala. Čajovna zůstane, přibudou sály a badatelna pro veřejnost

V Jihlavě se už začal opravovat dům v dolní části Masarykova náměstí, konkrétně jde o objekt s adresou Masarykovo náměstí 21. Městu se podařilo na unikátní projekt získat grant z norských fondů v nejvyšší možné výši, a to 39 milionů korun....

Jihlava byla královské horní město, těžilo se zde stříbro a razily mince. Brakteát je drobná stříbrná mince, kterou zdobí reliéf jen z jedné strany. Fungování mincovny v Jihlavě je doložené několika historickými dokumenty, které ji zmiňují. Zanikla asi k roku 1300, kdy byla ražba mincí soustředěna do Kutné Hory. „Nález, který máme, může souviset s touto událostí, kdy zrušili jihlavskou mincovnu a stěhovali ji do Kutné Hory," řekl Kochan.

Nálezy jsou podle Kochana čerstvé, archeologický výzkum pokračuje a interpretace nálezů se bude zpřesňovat. Dendrochronologická datace už ale přesně určila, že dřevo na trámy na původní stropy sklepení bylo pokácené v zimě na přelomu let 1279 a 1280.

Čajovna zůstane 

Zmíněná rozsáhlá rekonstrukce domu s adresou Masarykovo náměstí 21, kde sídlí například čajovna, byla zahájena zhruba v polovině března. Městu se podařilo na unikátní projekt získat grant z norských fondů v nejvyšší možné výši, a to 39 milionů korun. Celkové náklady na opravu domu se odhadují na 80 milionů korun. Chátrající památka, kterou si lidé mohou spojovat hlavně s čajovnou a knihkupectvím Kuba & Pařízek, by se už na podzim příštího roku měla změnit v centrum kultury a vzdělávání. 

Podle programového schéma objektu, které bylo součástí žádosti o grant z norských fondů, bude dům rozdělen na několik částí. Přízemí a sklepní prostory budou zacíleny na komunikaci a služby pro zákazníky. Jejich součástí zůstane čajovna a knihkupectví Kuba & Pařízek, dále se zde pravděpodobně umístí i turistické informační centrum (TIC) či interaktivní expozice o historii architektury města.

První patro nabídne dva sály pro konání aktivit iniciovaných veřejností či společenských akcí a pracovních setkání. „Ty mohou být pořádány širokým spektrem pořadatelů – spolky, kulturními organizacemi nebo i soukromými firmami. Bráně Jihlavy poslouží třetí patro jako zázemí organizace s kancelářemi. Součástí domu bude i apartmán sloužící hostům či externím spolupracovníkům,“ popsal již dříve mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk. 

Omezení pro řidiče 

Aktuálně se stavaři zaměřují na demontáž stávajícího krovu a dřevěného stropu, který bude nahrazen novým ocelovým stropem a dřevěným krovem. Na místě pracuje vysoký jeřáb, řidiči proto nemohou projet až do 30. dubna Brněnskou ulicí a musí jet po objížďce, která vede ulicí Čajkovského. 

Od dnešního dne řidiči v Jihlavě neprojedou Brněnskou ulicí. Ta se uzavřela kvůli přestavbě střechy při rekonstrukci domu na Masarykově náměstí 21. Uzavírka Brněnské ulice potrvá do 29. dubna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jihlava

Štítky archologové, nález, historie, památky, mincovna, náměstí, správa, Jihlava, dům, mince, Česko, Václav II. Český, Morava, Slezsko, Kutná Hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové našli v Jihlavě vybavení mincovny ze 13. století. Leželo ukryté v odpadní jímce | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.