Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Oprava domu na Masarykově náměstí začala. Čajovna zůstane, přibudou sály a badatelna pro veřejnost

V Jihlavě se už začal opravovat dům v dolní části Masarykova náměstí, konkrétně jde o objekt s adresou Masarykovo náměstí 21. Městu se podařilo na unikátní projekt získat grant z norských fondů v nejvyšší možné výši, a to 39 milionů korun. Celkové náklady na opravu domu se odhadují na 80 milionů korun.

Chátrající památka, kterou si lidé mohou spojovat hlavně s čajovnou a knihkupectvím Kuba & Pařízek, by se už na podzim příštího roku měla změnit v centrum kultury a vzdělávání. 

Rozvržení pater domu

Podle programového schéma objektu, které bylo součástí žádosti o grant z norských fondů, bude dům rozdělen na několik částí. Přízemí a sklepní prostory budou zacíleny na komunikaci a služby pro zákazníky. Jejich součástí zůstane čajovna a knihkupectví Kuba & Pařízek, dále se zde pravděpodobně umístí i turistické informační centrum (TIC) či interaktivní expozice o historii architektury města.

První patro nabídne dva sály pro konání aktivit iniciovaných veřejností či společenských akcí a pracovních setkání. „Ty mohou být pořádány širokým spektrem pořadatelů – spolky, kulturními organizacemi nebo i soukromými firmami. Bráně Jihlavy poslouží třetí patro jako zázemí organizace s kancelářemi. Součástí domu bude i apartmán sloužící hostům či externím spolupracovníkům,“ popsal již dříve mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk. 

V domě s adresou Masarykovo náměstí 21 bude vybudováno nové podkroví s badatelskou a vzdělávací funkcí se zaměřením na architekturu. Tyto prostory bude využívat Centrum dokumentárních filmů (CDF), které v současné době sídlí v budově Kina Dukla.

Počítá se také se zpřístupněním prohlídkového okruhu domem, jehož zajímavostí bude jistě i historická výmalba ve druhém patře,“ dodal mluvčí Daněk. 

Jihlavská historie v měšťanském paláci 

Jak uvedla primátorka Jihlavy Karolína Koubová, zmíněný dům na náměstí byl dlouho prázdný a město konečně našlo způsob, jak zachránit tento klenot. „Zároveň jsem ráda, že se podařilo celý ten proces zvládnout za tak krátkou dobu. Už to zaznělo několikrát. Jde vlastně o takový měšťanský palác. My tu nemáme hrady a zámky, ale máme tu takové krásné domy. Tímto turistům, a hlavně mladým Jihlavanům, zpřístupníme jihlavskou historii," vysvětlila primátorka Jihlavy Karolína Koubová. 

Stav domu v pondělí 14. března 2022

Projekt, který má na starosti Ateliér Štěpán s. r. o., ocenil také náměstek primátorky Martin Laštovička. „Rád bych, aby se tato rekonstrukce stala vzorem pro rekonstrukci v celém historickém jádru města a postavíme se jako město do jiné pozice, kdy v 90. letech jsme nebyli moc příkladným hospodářem. Spíš jsme se těchto domů, které byly majetkem města, zbavovali," sdělil náměstek Martin Laštovička

První návštěvníci už příští rok na podzim 

K rekonstrukci domu na Masarykově náměstí se na slavnostním zahájení rekonstrukce vyjádřil také architekt Marek Štěpán. Jak se svěřil, fascinuje ho jihlavská historie. „To se málem úplně fyzicky zhmotnilo v tomto domě, protože jsem k tomu získal velký vztah, což bylo motorem k práci," popsal Marek Štěpán. 

Rekonstrukce domu Masarykovo náměstí 21, kterou bude provádět firma Pozemní stavby Jihlava, by měla skončit na podzim 2023. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky rekonstrukce, oprava, obnova, historie, čajovna, norské fondy, Masarykovo náměstí, Jihlava, dům, Karolína Koubová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava domu na Masarykově náměstí začala. Čajovna zůstane, přibudou sály a badatelna pro veřejnost | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.