Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jihlavská Charita pomohla už pětistovce uprchlíků. Nyní shání dětské přesnídávky a půllitrové minerálky

Do pomoci uprchlíkům z Ukrajiny se od začátku válečného sporu, který v zemi vypuknul přesně před měsícem, aktivně zapojila také Oblastní charita Jihlava. Její pracovníci využívají v pomoci Ukrajincům svoje profesionální zkušenosti s humanitární pomocí, koordinací dobrovolníků a s poskytováním sociální péče. Již měsíc takřka nepřetržitě poskytují poradentství a komplexní péči pro uprchlíky z Ukrajiny, kteří našli azyl na území působnosti jihlavské Charity.

Pracovníci již měsíc takřka nepřetržitě poskytují poradenství a komplexní péči pro uprchlíky z Ukrajiny. 

Oblastní charita Jihlava měsíc od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu dosud pomohla 500 uprchlíkům. Z potravinové sbírky bylo expedováno přímo uprchlíkům nebo jejich ubytovatelům okolo 5 tun potravin a drogerie. Denně pomůže jihlavská Charita v průměru 30 uprchlíkům. Prozatímní rekord Charita zaznamenala 14. března. To dorazilo do sídla Oblastní charity Jihlava během dne 55 Ukrajinců žádajících o pomoc.

„Tým humanitární pomoci Oblastní charity Jihlava zajišťuje potravinový servis nejenom pro Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU), ale nově například i pro jihlavskou organizaci F Point, která poskytuje prostředí svého klubu pro řízené aktivity ukrajinských dětí a mládeže. Potraviny a hygienické potřeby vozí pracovníci jihlavské Charity nově i do Ukrajinského domu na Brněnské ulici v Jihlavě. Zároveň zde Dobrovolnické centrum Oblastní charity Jihlava zajišťuje i dobrovolníky, kteří zde provádí interiérové úpravy, stěhují sem nábytek anebo uklízí vnitřní prostory," jmenuje Marek Mašát, koordinátor propagace v Oblastní charitě Jihlava. Nové komunitní centrum i s ubytovací kapacitou - takzvaný Ukrajinský dům - se otevře v pátek 25. března.

Jihlava uprchlíkům otevře Ukrajinský dům. Pojďte nahlédnout dovnitř

Jihlava poskytne zázemí lidem z Ukrajiny, kteří prchají ze své země před válkou. Přechodným útočištěm se pro ně stane budova, kde dříve sídlil Dům dětí a mládeže (DDM) v Brněnské ulici. Toto místo - Ukrajinský dům - bude zároveň sloužit jako...

Potravinová pomoc uprchlíkům je permanentní, a tak musí být jihlavské charitní sklady průběžně doplňovány. „Prosíme veřejnost o ovocné kapsičky, přesnídávky, Brumíky perníčky či minerálky v obalech 0,5 l, které potřebujeme pro děti na KACPU a F Pointu,“ sděluje aktuální výzvu Ida Kopalová Mitisková, která je hlavní koordinátorkou potravinové pomoci pod Charitou Jihlava. Zároveň je potřeba získat kromě potravin k okamžité konzumaci i potraviny k přípravě pokrmů v místě ubytování. „Potřebujeme především trvanlivé potraviny, jako jsou konzervy, těstoviny, rýži, rajský protlak, oleje nebo cukr a sůl. Uvítáme i prací prášky, toaletní papír a třeba krém na opruzeniny pro ty nejmenší,“ sumarizuje aktuální potřeby Ida Kopalová Mitisková.

Ředitelka jihlavské Charity Hana Fexová si váží každého, kdo se do pomoci již zapojil nebo zapojí. „Děkuji všem dárcům, kteří darovali a darují materiální pomoc. Ať už jsou z řad veřejnosti, farností nebo z dalších organizací. Poděkování patří i dobrovolníkům, kteří se zapojují rozmanitou činností při pomoci rodinám z Ukrajiny.“  Ještě dodává, že Charita poskytuje kromě humanitární pomoci, také poradenství a komplexní péči pro všechny, kteří se na její pracovníky obrátí.

Sklad humanitární pomoci

V areálu Krajské správy a údržby silnic Vysočiny na Kosovské ulici v Jihlavě se toto úterý otevřel sklad humanitární pomoci, ten zřídil Kraj Vysočina společně s Českým červeným křížem (ČČK). Každé úterý a čtvrtek mezi 15. a 17. hodinou je možné sem dovézt konkrétně poptávaný materiál. Ten bude primárně sloužit ukrajinským uprchlíkům, kteří hledají bezpečí v České republice.

V Jihlavě se otevřel sklad humanitární pomoci. Materiál hlavně pro uprchlíky mohou nosit občané i firmy

V areálu Krajské správy a údržby silnic Vysočiny na Kosovské ulici v Jihlavě se dnešním dnem otevřel sklad humanitární pomoci, ten zřídil Kraj Vysočina společně s Českým červeným křížem (ČČK). Každé úterý a čtvrtek mezi 15. a 17. hodinou je možné...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Oblastní charita Jihlava | Zdroj Oblastní charita Jihlava

Štítky pomoc, charita, Ukrajina, uprchlík, humanitární, potraviny, Jihlava, humanitární pomoc, ruská invaze na Ukrajinu, Český červený kříž, Kraj Vysočina, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská Charita pomohla už pětistovce uprchlíků. Nyní shání dětské přesnídávky a půllitrové minerálky | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.