Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na radnici v Jihlavě začalo fungovat centrum pomoci. V městském bytě dnes našly azyl dvě Ukrajinky s dětmi

Počínaje dnešním dnem, zřídilo Město Jihlava koordinační centrum pomoci, která míří na Ukrajinu, kde už pátým dnem panuje válečný spor s Ruskem. Pracovnice turistického informačního centra evidují veškeré nabídky pomoci a rozdělují je dál.

Nabízet lze jak materiální, tak i dobrovolnickou, psychologickou, lékařskou nebo právní pomoc. Stejně tak i ubytování, dopravu nebo tlumočení. Město nabídky roztřídí a předá dál.

Materiální pomoc koordinuje také Kraj Vysočina. Veřejnost může nabídky zasílat na e-mailovou adresu ukrajina@kr-vysocina.cz. Podrobné informace včetně přehledu kontaktů najdete ZDE. Tato pomoc bude směřována především partnerskému regionu Vysočiny Zakarpatské oblasti a partnerskému městu Jihlavy ukrajinskému Užhorodu. 


Na centrální úrovni se nabídky a požadavky pomoci Ukrajině evidují také na webu konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty ZDE. 

Lze se obrátit i na organizaci Člověk v tísni, která už dlouhodobě organizuje pomoc Ukrajině i finanční sbírky a má dlouhodobé zkušenosti s tíživou situaci uprchlíků.

První ubytovaní v městských bytech 

Jihlava ve spolupráci s příspěvkovou organizací města Brána Jihlavy dnes ubytovala první uprchlíky z Ukrajiny. Maminka se třemi dětmi a jedna další žena našly azyl v domě města v Husově ulici. Celkem se tam počítá s ubytováním až 15 lidí. „Všechny pokoje nyní dovybavujeme lůžky a nábytkem,“ uvedla primátorka Karolína Koubová.

Vedení města zároveň připravuje školní třídu pro ukrajinské děti a vyzývá firmy a podnikatele, aby se s případnou nabídkou zaměstnání pro ukrajinské uprchlíky obraceli na již zmíněnou koordinační telefonní linku 565 597 588.

Třicítka lidí do DDM 

„V tomto týdnu začalo město také s rekonstrukcí v budově bývalého Domu dětí a mládeže (DDM) v Brněnské ulici, kde je potřeba postavit sprchy a udělat další úpravy tak, aby mohl poskytnout nouzové ubytování přibližně 30 lidem z Ukrajiny," doplnil Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Ježkovy oči

Štítky koordinace, středisko, pomoc, Ukrajina, Rusko, válka, Jihlava, radnice, uprchlík, Kraj Vysočina, Dům dětí a mládeže, Člověk v tísni, Karolína Koubová, Užhorod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na radnici v Jihlavě začalo fungovat centrum pomoci. V městském bytě dnes našly azyl dvě Ukrajinky s dětmi | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.