Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Nové družstevní byty v Jihlavě: O novinkách, cenách i ostré registraci se dozví všichni zájemci naráz

Jihlavská radnice zhruba před měsícem zveřejnila záměr ohledně výstavby družstevních bytů ve třech lokalitách. Zájemci o tento typ dostupnějšího bydlení se mohou hlásit k odběru nejnovějších informací, které souvisí s výstavbou. A zájem je nad očekávání velký. O byty projevilo zájem asi 900 lidí.

Družstevní bydlení vznikne ve třech lokalitách. „Lokalita označená jako A je nazvaná jako Lokální centrum Dolina. Nachází se na ulici S. K .Neumanna u Penny Marketu.  Čtvrť za OD Tesco pojmenovaná Handlovy dvory je lokalitou B," jmenuje náměstek primátorky Vít Zeman. Poslední lokalita C zvaná Špitálské předměstí je oblast mezi dálničním přivaděčem a Vrchlického ulicí za prodejnou Möbelix. 

Město nastavilo jasně daná pravidla 

Podle Zemana jde o tři lokality s různým přístupem, ale vždy se stejným výsledkem. „U všech lokalit je připravena územní studie a nyní se bavíme s developery o realizaci. Jako první vidíme spustitelnou lokalitu Dolina, kde již konzultujeme projekt pro stavební povolení a je zde předpoklad zahájení realizace ještě tento rok. V ostatních lokalitách ještě dochází ke zcelování pozemků a realizaci projektů technické infrastruktury. Takže zde město čeká mírné zpoždění a zahájení prací v roce 2023," poodhalil Zeman časový plán. 

Zájemci o družtevní bydlení v Jihlavě se mohou hlásit na webu. Zde je umístěn také registrační formulář. Každému, kdo ho vyplní, budou chodit zprávy a podrobnosti o dalším vývoji výstavby bytů.  

Na Dolině vedle Penny Marketu by mělo vyrůst zhruba 60 družstevních bytů. „Od roku 2024 by mělo být v rámci první etapy k dispozici zhruba 320 družstevních a nájemních bytů v lokalitě Handlovy Dvory za OD Tesco," dodal mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk. 

Jak říká Vít Zeman, je třeba si uvědomit, že byty nestaví město, ale developer na základě projektů a jasně daných pravidel od města. „Developer postaví dům a založí družstvo. Každý, kdo bude mít zájem o byt, se stane součástí družstva s jasným právem rozhodovat. Město pak bude také součástí takového družstva," přidává Zeman vysvětlení. 

Připomínky byly zapracovány 

Město má v plánu aktivně komunikovat s těmi lidmi, kteří projevili zájem o tento typ bydlení. Lidé, kteří se přihlásili k oběru novinek, se všichni najednou dozví aktuální kroky a také třeba ceny. „Třeba pokud se vydá stavební povolení, tak tuto informaci všem pošleme. Stejně jako třeba pokud se stanoví ceny bytů nebo když se otevře už ostrá registrace na byty, tak se to všichni dozví v jeden čas," dodává náměstek Zeman. 

Družstevním bydlením se současné vedení jihlavské  radnice začalo zabývat už pár měsíců od zahájení funkčního období. Podle Zemana přepracování a dokončení územních studií trvalo zhruba rok, rok a půl. Studie byly projednávány s veřejností i významnými aktéry v lokalitách i s jednotlivými odbory úřadu. Všechny připomínky byly posouzeny a zapracovány. 

A kdo se na projektu všechno podílí? „Celý projekt podpořili všichni kolegové z koalice, celá příprava stojí i na Útvaru městského architekta. Takže za to všem patří rozhodně velké díky," dodává závěrem náměstek primátorky Zeman. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj Ježkovy oči

Štítky družstevní, byt, bydlení, lokalita, Jihlava, stavba, radnice, Tesco, Penny Market

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové družstevní byty v Jihlavě: O novinkách, cenách i ostré registraci se dozví všichni zájemci naráz | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.