Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jihlavská matrika v roce 2021: Rodilo se nejvíc Elišek a Jakubů. Ubylo rozvodů, přibylo úmrtí

Rok 2021 se do historie krajské Jihlavy zapíše hned několika rekordními údaji. Podle údajů z matriky se v uplynulém roce narodil rekordní počet dětí, na druhou stranu se rok 2021 nesl v duchu vysokého počtu úmrtí.

V krajském městě v roce 2021 narodilo celkem 1415 dětí, z toho 751 chlapců a 664 dívek. „Ve srovnání s předchozími roky jde o nejvyšší počet narozených dětí v Jihlavě. V pandemii mírně klesl počet rozvodů, ale výrazně vzrostl počet zemřelých obyvatel," shrnuje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Každoročně zajímavou statistikou je oblíbenost dívčích a chlapeckých jmen. V roce 2021 jihlavská matrika nejčastěji zapsala u dívek jména Eliška, Anna, Viktorie, Natálie a Tereza, u chlapců převažovala jména Jakub, Adam, Matěj, Jan, Filip a Matyáš. „Z netradičních jmen byla zapsána chlapecká jména Elvas, Egon, Joachim, Simeon, Timur, Persival, u dívek jména jako Annamária, Bianka, Elfrída, Lota, Odette nebo Rika," jmenuje vedoucí správního odboru v Jihlavě Jana Batoušková.

Pro srovnání
V roce 2020 se v Jihlavě narodilo 1371 dětí, v roce 2019 1312 dětí, v roce 2018 1237 dětí a v roce 2017 1260 dětí. 

Svatby a registrovaná partnerství

V počtu uzavřených manželství je stále zřetelný dopad působící pandemie. Nadále počet uzavřených manželství zůstává v nižších číslech oproti letům před pandemií. „Vliv na počet obřadů mají v roce 2021 také přijatá mimořádná opatření a nutnost jejich dodržování, a to především omezení počtu svatebních hostů a používání ochranných pomůcek v průběhu obřadu,“ uvedla Jana Batoušková.

Podle ní bylo v roce 2021 uzavřeno 168 manželství, v roce 2020  157 manželství, v roce 2019 manželství uzavřelo 197 párů a v roce 2018 bylo uzavřeno 229 manželství.

Svatby Bulharů, Američanů či Egypťanů 

V roce 2021 byly krom 168 manželství uzavřeny také čtyři jubilejní svatby. Jedna diamantová a tři zlaté. „Zaznamenali jsme vysoký zájem o svatby s cizím prvkem, uzavírali u nás manželství občané Maďarska, Bulharska, USA, Ghany, Egypta, Srbska, Alžíru aj. Z méně tradičních míst můžeme jmenovat březový háj u Puklic nebo les u Vyskytné nad Jihlavou. Prvenství v oblíbenosti míst si drží Velká obřadní síň na radnici a velmi populární je i Gotická síň," doplnila vedoucí správního odboru.

Opět byl zaznamenán vyšší zájem cizích státních příslušníků o uzavření manželství v Jihlavě, ale i v případě uzavření manželství českých státních občanů s cizinci se počty sňatků rovněž zvyšují. Dlouhodobě častěji uzavírají manželství v Jihlavě občané Ukrajiny, Slovenska, Moldavska, Bulharska, Ruska, ojediněle také občané USA, Mongolska, Srbska, Egypta a Alžíru.

Na Julinku si budeme chvíli zvykat, říká maminka z Polné, která porodila první letošní miminko na Vysočině

Prvním miminkem narozeným v roce 2022 na Vysočině je Julinka, která přišla na svět v jihlavské porodnici. V neděli 2. ledna ji v nemocnici navštívil hejtman kraje Vítězslav Schrek, který její mamince předal dárky.

Registrované partnerství v předchozím roce uzavřelo celkem 8 párů, z toho 7 registrovaných partnerství bylo uzavřeno mezi ženami. Počet uzavřených registrovaných partnerství je srovnatelný s předchozím rokem 2020. V porovnání s rokem 2019, kdy bylo uzavřeno 13 partnerství, jde však o nižší počet registrovaných partnerství.

Hudba při obřadu

Důležitou součástí svatebního obřadu je samozřejmě i hudba. Jihlavská radnice na svém webu nabízí seznam písní, které mohou znít po dobu obřadu. „Nejčastěji si snoubenci volí svatební pochod od F. Mendelssohna nebo J. Pachelbela, ze skladeb na výměnu prstýnků nejčastěji volí skladbu Imagine od J. Lennona, Hallelujah od L. Cohena nebo A thousand years od Christiny Perri," vyjmenoval mluvčí města Daněk. 

Protipólem sňatků jsou rozvody, u nichž jihlavská matrika v roce 2021 zaznamenala pokles - konkrétně v uplynulém roce bylo zapsáno 100 oznámení o rozvodu manželství. „V porovnání s rokem 2020, kdy bylo zapsáno 114 rozvodů a s rokem 2019 se 122 rozvody, jde o mírný pokles v počtu rozvodů,“ dodala Jana Batoušková.

Ve statistikách jihlavské matriky se objevují také úmrtí. Počet zemřelých osob v posledních dvou letech výrazně převyšuje počet úmrtí před pandemií. V loňském roce zemřelo v Jihlavě 1142 osob, v roce 2020 zapsala matrika 1152 úmrtí. „Nižší počet zemřelých osob byl v letech 2019  984 úmrtí, v roce 2018 zemřelo v Jihlavě 920 osob," vyčíslil dále mluvčí Daněk. 

Jubilanti v krajském městě 

V loňském roce měla Jihlava 5 občanů, kteří dosáhli věkové hranice 100 let a více. Rok 2020 byl obdobný s počtem čtyř 100 a víceletých občanů a v roce 2019 rovněž 5 občanů dosáhlo této věkové hranice.

Rok plný dvojek

Letošní rok nabízí hned několik dní s atraktivním datem. A na to slyší řada snoubenců. V nejbližší době nás čekají dvě zajímavá data - 22. 1. 2022 a 22. 2. 2022.  Podle informací z jihlavské radnice je zájem hlavně o ten únorový termín, tedy 22. 2. 2022, ačkoliv nejde o sobotu. „Na tento termín máme už zamluvené dvě svatby. Zájem byl také o sobotní termín 12. 2. 2022," sdělil na dotaz redakce Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. K svatbě se nabízí také sobota 22. 1. 2022, podle Daňka si tento den v Jihlavě zatím nevybral žádný pár. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Happy Baby | Zdroj Ježkovy oči

Štítky matrika, narození, úmrtí, sňatek, rozvod, statistika, Jihlava, manželství, svatba, USA, Egypt, Bulharsko, Srbsko, Alžír, Christina Perri

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská matrika v roce 2021: Rodilo se nejvíc Elišek a Jakubů. Ubylo rozvodů, přibylo úmrtí | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.