Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Řadu dřevin v Jihlavě čeká kácení a prořezávka. Teď třeba na Heulose a Královském vršku

Na mnoha místech v Jihlavě bude nyní probíhat kácení a prořezávka dřevin. Nyní, nebo spíše od ledna do března, je doba vegetačního klidu, což je ideální čas ke zmíněné údržbě. Je třeba dodat, že padlé dřeviny jsou v Jihlavě vždy adekvátně nahrazovány novou výsadbou.

Aktuálně bude probíhat největší kácení stromů ve Velkém Heulose, kde jsou suché stromy a stromy napadené kůrovcem, a také na Královském vršku. „Z dalších lokalit, kde proběhne kácení, uvádíme například i příměstské obce Pávov, Zborná a Heroltice nebo ulice Vrchlického, Křivá, Březinova, Zahradní, Mahlerova a Demlova,“ upozorňuje Martina Brandová z jihlavského magistrátu. Kácet se podle ní bude třeba i na dětském dopravním hřišti. Z lokalit, kde jsou plánovány úpravy zeleně a redukce keřů, pak zmiňuje ještě ulice Kollárova, U Cihelny, Za Prachárnou nebo Pavlovova. „Pracovníci odboru životního prostředí (OŽP) teď budou po městě postupně označovat dřeviny určené ke kácení a prosí veřejnost o dodržení bezpečnosti v lokalitách kácení," dodává Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Stromy ke kácení se pečlivě vybírají nejenom na základě vlastních šetření úřadu a na základě výstupů z inventarizace zeleně, ale i na základě podnětů veřejnosti. Musí se kácet i stromy, které jsou v kolizi se stavbou nebo rekonstrukcí. Město, stejně jako každý jiný vlastník stromu, musí mít podle zákona vyřízené povolení ke kácení dřevin od orgánu ochrany přírody u všech stromů s obvodem větším než 80 centimetrů měřeném ve výšce 130 centimetrů nad zemí.

Jihlava má na Skalce novou alej. Lidé mohou adoptovat třeba hrušeň, třešeň či javor

Na jihlavské Skalce je třicítka nových stromů. Slavnostní otevření nové aleje proběhne 12. listopadu od 15 hodin, kdy se za Merfortovým křížem uskuteční drakiáda.

Zima je obdobím vegetačního klidu, a proto je zároveň i časem pro provedení potřebného kácení a pěstebních probírek stromů a keřů. Kácení bude probíhat postupně od ledna do března a doprovodí ho v nejbližších letech náhradní výsadby na plochách, kde to bude z prostorových důvodů možné. „Vykácené dřeviny jsou nahrazovány tak, aby nová výsadba byla adekvátní ekologické újmě způsobené kácením a prořezávkami,“ zdůrazňuje náměstek primátorky Jihlavy pro oblast životního prostředí Vít Zeman.

S případnými připomínkami a náměty nejenom ke kácení se může veřejnost obracet na pracovníky oddělení služeb v životním prostředí na odboru životního prostředí jihlavského magistrátu.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky kácení, dřeviny, výsadba, Jihlava, dřevina, strom, Královský vršek, Martina Brand, Pávov, Heroltice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řadu dřevin v Jihlavě čeká kácení a prořezávka. Teď třeba na Heulose a Královském vršku | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.