Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zastupitelé Velkého Beranova: V obci bude znovu referendum o stavbě logistického centra Penny Marketu

, aktualizováno 8. září 2021, 20:58

Obyvatelé Velkého Beranova na Jihlavsku budou v již druhém referendu rozhodovat o tom, zda může Penny Market v jejich obci postavit logistické centrum. Konání referenda, které se uskuteční společně s říjnovými parlamentními volbami, dnes odsouhlasili místní zastupitelé.

Před třemi lety obyvatelé v referendu vznik centra odmítli. Mezitím kraj postavil silniční obchvat, který by sklady odděloval od obytné zástavby. 

Referendum ohledně výstavby logistického centra Penny Marketu se ve Velkém Beranově na Jihlavsku bude konat společně s parlamentními volbami 8. a 9. října 2021. 

V referendu budou lidé odpovídat na otázku, zda souhlasí s tím, aby orgány obce Velký Beranov činily takové kroky ke změně územního plánu, aby na vyjmenovaných pozemcích mohlo dojít k výstavbě logistického centra.

Starosta Milan Pulicar (nestraník) dnes řekl, že návrh na vyhlášení referenda podpořila pracovní skupina, která s investorem jednala. Odpůrci nového vyhlášení referenda z řad zastupitelů i veřejnosti oponovali tím, že obyvatelé už o záměru jednou rozhodli. Poukazovali na to, že kvůli skladům bude zničená zemědělská půda. Připomínali i to, že minulé referendum obecní zastupitelstvo vyhlásit nechtělo, rozhodl o něm až soud. 

Jednorázově 8 milionů korun, další peníze pak každý rok 

Vedení obchodního řetězce Velkému Beranovu nabídlo jednorázově 8 milionu korun. K tomu navíc ročně 400 tisíc korun pro chod spolků a zhruba 500 tisíc korun jako daň z nemovitosti. „Dále pomoc při konání akcí a údržbě veřejných prostor,“ sdělil již dříve redakci Jihlavské Drbny Milan Pulicar. 

Logistické centrum Penny Marketu by mělo vyrůst mezi kruhovým objezdem a dálnicí D1. „Zabíralo by plochu včetně skladu, zeleně a retenční nádrže cca 120000 m2. Nabízet by mělo zhruba 200 pracovních míst a jednalo by se o skladové logistické centrum,“ popsal starosta Velkého Beranova. 

Osm milionů do obce, 200 pracovních míst. Sklady Penny Marketu ve Velkém Beranově jsou opět ve hře

Už ve středu 8. září se rozhodne, jestli se společně s říjnovými parlamentními volbami bude ve Velkém Beranově na Jihlavsku konat referendum, a to v souvislosti s případnou výstavbou logistického centra Penny Marketu. Jedno takové referendum má...

V roce 2018 rozhodl o konání referenda v termínu komunálních voleb krajský soud. Obecní zastupitelstvo návrh přípravného výboru nepřijalo. Proti výstavbě hlasovalo 417 obyvatel, tedy 62,5 procenta z 667 platných hlasů. Volební účast byla 64 procent. Referendum je platné.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Velký Beranov

Štítky správa, stavby, referendum, Penny, Velký Beranov, Penny Market, okres Jihlava, stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé Velkého Beranova: V obci bude znovu referendum o stavbě logistického centra Penny Marketu | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.