Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Osm milionů do obce, 200 pracovních míst. Sklady Penny Marketu ve Velkém Beranově jsou opět ve hře

Už ve středu 8. září se rozhodne, jestli se společně s říjnovými parlamentními volbami bude ve Velkém Beranově na Jihlavsku konat referendum, a to v souvislosti s případnou výstavbou logistického centra Penny Marketu. Jedno takové referendum má obec s téměř 1300 obyvateli už za sebou.

„Referendum se konalo současně s volbami do obecního zastupitelstva 5. – 6. října 2018 a z 64% občanů bylo proti stavbě 40% a pro stavbu 24%,“ zapátral v paměti na dotaz redakce Milan Pulicar, starosta Velkého Beranova.

Referendum, pokud jej zastupitelé 8. září odsouhlasí, by se ve Velkém Beranově konalo společně s říjnovými volbami do Parlamentu – tedy 8. a 9. října 2021.

O tom, zda se bude ve Velkém Beranově konat již druhé referendum, rozhodnou zastupitelé ve Velkém Beranově tuto středu 8. září. V souvislosti s případnou výstavbou centra byla zřízena osmičlenná pracovní skupina, která jedná se zástupci Penny Marketu a řeší případné dotazy. „O konání, nebo nekonání referenda rozhodne zastupitelstvo. Pracovní skupina doporučuje toto vypsání společně s konáním podzimních voleb. Osobně si myslím, že by měli občané možnost se vyjádřit,“ dodává Milan Pulicar.

Pomoc spolkům i při údržbě veřejných prostor

Areál je zamýšlen pro příjem, distribuci a skladování zboží do maloobchodní sítě Penny Marketu v okolním regionu skladu.

Kamiony by v areálu měly parkovat pouze dočasně, s vybudováním odstavného parkoviště pro přespávání řidičů se nepočítá. Kolem areálu vznikne val osázený keřy a jehličnatými a listnatými stromy.

Vedení obchodního řetězce Velkému Beranovu nabídlo jednorázově 8 milionu korun. K tomu navíc ročně 400 tisíc korun pro chod spolků a zhruba 500 tisíc korun jako daň z nemovitosti. „Dále pomoc při konání akcí a údržbě veřejných prostor,“ přidává Pulicar další případný benefit.

Logistické centrum Penny Marketu by mělo vyrůst mezi kruhovým objezdem a dálnicí D1. „Zabíralo by plochu včetně skladu, zeleně a retenční nádrže cca 120000 m2. Nabízet by mělo zhruba 200 pracovních míst a jednalo by se o skladové logistické centrum,“ vysvětluje dále starosta Velkého Beranova.

Co zvýšená doprava? 

Případná výstavba centra by šla ruku v ruce se zvýšenou dopravou v obci. Obyvatelé Velkého Beranova by se podle Pulicara tímto příliš trápit nemuseli.

„Okolo obce Velký Beranov a části Nové Domky byl vybudován obchvat, a tak by se nákladní doprava v těchto částech neprojevila,“ dodává závěrem Milan Pulicar.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Velký Beranov

Štítky Velký Beranov, Penny Market, centrum, logistika, výstavba, referendum, zastupitelstvo, stavba, volby, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Osm milionů do obce, 200 pracovních míst. Sklady Penny Marketu ve Velkém Beranově jsou opět ve hře | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.