Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Překvapení na jihlavské radnici. Pod novodobým ciferníkem hodin se skrýval další původní z 18. století

Horolezci dnes ráno z budovy jihlavské radnice sejmuli ciferník radničních hodin. A ukázalo se, že pod demontovaným novodobým ciferníkem se desítky let skrýval původní ciferník z konce 18. století. Kvůli tomu musela stavební firma poupravit technologický postup oprav střechy, která byla před pár dny započata.

Novodobý odmontovaný ciferník o průměru 260 centimetrů odvezli pracovníci radnice do depozitu. Architekt ani památkáři nepředpokládají, že by se někdy v budoucnu na věž vracel. „Pod sejmutým ciferníkem se ukrývaly původní mosazné číslice, které si odborná restaurátorská firma odvezla do dílny a postará se o jejich pozlacení. Stejnou technologií ošetření plátkovým zlatem budou zrestaurovány i číslice letopočtu 1786. Právě z tohoto roku pochází radniční věž a pravděpodobně i původní hodiny,“ informuje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Stavební firma kvůli odhalení původního ciferníku a číslic musela částečně změnit technologický postup oprav. Teď začne celou věž čistit, brousit a nově natírat. Přibližně do šesti týdnů by se sem měly vrátit zrestaurované hodiny i s ručičkami, které byly doposud vystaveny jako muzejní exponát na Bráně Matky Boží.

„Letos klempíři a pokrývači vymění také celou střešní krytinu na západní straně radnice směrem do náměstí. V příštím roce chce město nechat opravit i východní část střechy, protože i do ní při silném dešti a hlavně v zimě zatéká,“ dodává Daněk.

Původně měli horolezci hodiny demontovat už minulý týden, ale kvůli nepříznivému počasí a silnému větru akci přeložili na dnešek.

Jihlavská radnice je ode dneška bez hodin. Po opravě dostanou barokní vzhled

Dnes oficiálně začala rekonstrukce střechy na jihlavské radnici. Jako první přišly na řadu radniční hodiny, kterým se po opravě vrátí barokní vzhled. Původní budou zlacené rafičky a odborníci opraví i ciferník přesně podle dochovaných obrazů a...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky ciferník, radnice, hodiny, horolezci, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Překvapení na jihlavské radnici. Pod novodobým ciferníkem hodin se skrýval další původní z 18. století | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.