Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pelhřimov chystá rozsáhlou opravu ulic. Dojde i na nejstarší vodovod ve městě

Pelhřimov připravuje rozsáhlou rekonstrukci sedmi ulic v západní části města. Vyměnit se v nich musí i kanalizace a vodovod, který je nejstarší ve městě, zbudován byl v roce 1931. Příští rok chce radnice vybrat dodavatele a začít s první etapou. Několikaletou rekonstrukci zástupci města, správce vodovodů a kanalizací i projektant představili veřejnosti. Nejvíc kritiky vyvolala změna provozu na jednosměrný ve Válkově ulici nebo výsadba stromů v některých ulicích.

„Samozřejmě že je teď všude tlak na to, aby se stavěla nová parkoviště. Ale my chceme do veřejného prostoru dostat i zeleň. Chceme nějaké stromy do ulic, aby město nebylo tak rozpálené, aby tam vznikl stín," řekl místostarosta Pelhřimova Zdeněk Jaroš (TOP 09).

Město podle něho do obnovy infrastruktury - vodovodů a kanalizací - ročně investuje asi 45 milionů korun. Válkovu ulici, ulice K. H. Borovského, Primase Hrůzy, Prim. MUDr. J. Pujmana, Pod Šancemi, Pichmannovu ulici a ulici Na Hradišti chce opravovat v letech 2024 až 2027. Práce začnou v ulici Primase Hrůzy.

Vodovod ve čtvrti, kterou tvoří výhradně rodinné domy, byl podle zástupce společnosti Pelhřimovská vodárenská Rudolfa Cífky budovaný postupně mezi lety 1931 až 1987, první kanalizace začaly vznikat v 50. letech minulého století. Vodovod je zbudovaný z šedé litiny bez vnitřní výstelky, do vody se uvolňují oxidy železa, voda bývá zkalená.

Projektová dokumentace 

Zatím existuje na úpravu ulic pouze studie. Na projektové dokumentaci se pracuje od prosince loňského roku. Projektová dokumentace by měla být dokončená letos. Obnovovat se budou vozovky, chodníky a veřejná osvětlení. Nová parkovací stání budou zhotovená ze zasakovací dlažby kvůli lepšímu nakládání s dešťovou vodou. Nová kanalizace na dešťovou vodu má být připravená tak, aby sloužila k odvodnění další lokality určené územním plánem pro výstavbu.

Provoz ve čtvrti vymezené Strachovskou a Vlásenickou ulicí a ulicí Boženy Němcové se má po úpravě zklidnit i snížením povolené rychlosti, omezená bude na 30 kilometrů v hodině. Ke snížení rychlosti projíždějících aut mají přispět i výškové nerovnosti v křižovatkách.

Rozpočet asi šestnáctitisícového města schválený pro rok 2022 byl s výdaji přes 563 milionů a příjmy přes 496 milionů korun. Letošní rozpočet město zatím schválený nemá. Na investice už ale vyčlenilo přes 300 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv Drbny

Štítky správa, stavby, rekonstrukce, oprava, vodovod, doprava, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pelhřimov chystá rozsáhlou opravu ulic. Dojde i na nejstarší vodovod ve městě | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.