Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do Brixenu přes Batelov se zastávkou v kovárně. Před 170 let byl K. H. Borovský převezen do vyhnanství

Karel Havlíček Borovský. Jméno, které v naší zemi určitě netřeba představovat. A už vůbec ne lidem na Vysočině. Ve spojitosti s tímto rodákem z Borové u Přibyslavi si přesně dnes připomínáme jedno výročí. 16. prosince 1851 byl deportován do vyhnanství do Bressanone, německým názvem do Brixenu.

Karel Havlíček Borovský, vlastním jménem Karel Havlíček, se narodil 31. října 1821 v Borové u Přibyslavi. Tento český novinář, spisovatel, básník a politik je považován za zakladatele české žurnalistiky, satiry a literární kritiky.  Literárně bývá řazen do realismu, politicky pak patří k druhé generaci národních buditelů. Přídomek „Borovský“, kterým často podepisoval své články, je odvozen od jeho místa narození, tedy od Borové.

Ve svých osmadvaceti letech byl Karel Havlíček Borovský na vrcholu slávy i politického vlivu. Vlastnil největší české noviny, byl všeobecně známý, obdivovaný a materiálně zajištěný. Každá mince má ale dvě strany a bylo jasné, že jeho kritika panovníka a společnosti nebude dlouho tolerována. O dva roky později se Havlíček rozhodl, že bude žít v ústraní a že se společensky nebude tolik angažovat. Přesto byl stále trnem v oku rakouským politikům.

Havlíčkův dům 

Proto na začátku prosince 1851 přinesl ministr Bach císaři Franzi Josefovi I. doporučení deportovat Havlíčka do Salzburgu. Pro císaře to ale nebyl žádný trest, jelikož Salzburg bylo významné město. Rozhodl, že Havlíček pojede do jižního Tyrolska, do Brixenu.

„Měl byste se sbalit." 

„Měl byste se sbalit. Venku je zima a cesta bude ještě dlouhá." Bylo kolem třetí hodiny ranní, když policejní komisař Franz Dedera s dvěma strážníky vyzvali Havlíčka, aby je následoval. Na 16. prosinec 1851 zakladatel české žurnalistiky, satiry a literární kritiky dlouho vzpomínal. Toto datum dokonce nenáviděl; ten den byl násilně odtržen od své rodiny, práce a budoucnosti.  

Když byl Karel Havlíček Borovský malý chlapec, jezdíval na prázdniny na faru do Batelova na Jihlavsku. Jeho teta tam byla farní hospodyní. Jednu ze svých básní ve vsi nejen složil, ale dokonce ji pojmenoval Dumka na batelovském vršku.

Znovu do Batelova 

Do Batelova se Karel Havlíček Borovský vrátil také v pozdější době, i když za mnohem méně příjemných okolností. Kočáru, ve kterém ho odváželi do exilu do Brixenu, se porouchalo kolo. Právě ve zdejší kovárně musel udělat přestávku, než dá kovář kolo do pořádku. Při té příležitosti se slavný spisovatel stihl znovu krátce setkat se svým přítelem, místním farářem Janem Slavíkem. Poté ale už následovalo vyhnanství.

Tam Havlíček trpěl hlavně po psychické stránce. I přesto, že za ním pak přijela manželka Julie s dcerou Zdeňkou a společně si pronajali malebný domek se zahradou, byla mu vyplácena měsíční renta 400 zlatých a jedli z jídlo z restaurace, nebyl spokojen. Stále za sebou cítil policejní dozor, který sledoval jeho i jeho korespondenci.

Stranou od veškerého dění 

Psychické strádání se odrazilo i v Havlíčkově díle, v autobiografické skladbě Tyrolské elegie, v níž popisuje zatčení a deportaci. V dalších dílech Král Lávra a Křest svatého Vladimíra napadal světskou i církevní reakci a absolutismus. Nejhorší pro něj byl fakt, že je stranou od veškerého dění, a že odjela i jeho žena Julie, které se zhoršila tuberkulóza.

Až když Havlíček podepsal smlouvu, že nebude ve svých aktivitách pokračovat, byl po čtyřleté konfinaci propuštěn zpět do Čech. Nesměl ale překročit hranice Německého Brodu, zapovězenou měl i Prahu, kde po smrti jeho manželky vychovávali prarodiče jejich dceru. Celkově mu pobyt v Brixenu napomohl k tomu, že svůj život vzdal. Smrt ženy, odloučení od dcery i zákaz milované práce mu zhoršily zdravotní stav. Ve věku 34 let zemřel na tuberkulózu.

K. H. Borovský na portrétu od Jana Vilímka

Naučná stezka s 10 zastávkami 

Na počest této slavné osobnosti vede okolím Batelova naučná stezka Po stopách Karla Havlíčka Borovského. Celková délka trasy je zhruba 4,5 kilometru a nachází se na ní 10 zastavení.

Trasa začíná v Batelově u bývalé synagogy. Odtud vede Dlouhou ulicí, za starým zámkem, zámeckým parkem, přes řeku Jihlavu, kolem Zámeckého rybníka, za kterým se stáčí doprava k vlakovému nádraží. Následně pokračuje asi 400 m podél trati, poté se stáčí doprava zpátky k Jihlavě, přes parkoviště a doprava Tovární ulicí k autobusové zastávce Batelov, Motorpal. Tady se napojuje na silnici II/402, dává se doleva, asi po 400 m silničkou doprava a po lesních cestách obchází Vršek, aby se přes zahrádkářskou kolonii vrátila do Batelova. V Batelově ústí na Lovětínskou ulici, dává se doprava a po chvíli doleva do ulice Pod Pařízkem, kterou prochází na náměstí Míru s kostelem sv. Petra a Pavla, kde končí.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Muzeum Havlíčkův Brod | Zdroj wikipedia, novinky.cz, dotyk.cz, Muzem Havlíčkův Brod

Štítky K. H. Borovský, vyhnanství, Brixen, 1851, Batelov, Borová, Karel Havlíček Borovský, Karel Havlíček, doprava, Přibyslav, Kraj Vysočina, Salzburg, Jan Vilímek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Brixenu přes Batelov se zastávkou v kovárně. Před 170 let byl K. H. Borovský převezen do vyhnanství | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.