Počasí dnes17 °C, zítra23 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Hygienici z Vysočiny zakázali koupání v nádrži Sedlice i kvůli sinicím. Lidem hrozí akutní zdravotní potíže

Hygienici dnes zakázali koupání ve vodní nádrži Sedlice na Pelhřimovsku. Podle mluvčí krajské hygienické stanice Jany Böhmové analýzy ve vodě potvrdili masivní výskyt sinic a překročení mezních hodnot chlorofylu-a. Koupajícím osobám hrozí akutní poškození zdraví.

Přehrada Sedlice s rozlohou 38 hektarů je blízko obce Želiv. „Při vydávání opatření obecné povahy, zákazu koupání v dané lokalitě, vždy vycházíme z vyhodnocení zdravotních rizik, která při koupání ve vodě s masivním výskytem sinic hrozí. Sinice obsahují látky škodlivé lidskému zdraví, jako jsou alergeny a toxiny,“ řekla Iveta Tůmová z krajské hygienické stanice na Vysočině (KHSV). „Rozhodně tam, kde je zákaz koupání vydán, by lidé neměli hazardovat se svým zdravím a do vody zde vůbec nevstupovat,“ dodala.

Při koupání ve vodě s masivním výskytem sinic se mohou u člověka objevit vyrážky, zarudlé oči, rýma a další alergické projevy. Sinice také mohou produkovat jedovaté látky, které způsobují i střevní a žaludeční potíže, bolest hlavy nebo jaterní problémy. Riziko se zvyšuje s délkou pobytu ve vodě.

Na začátku tohoto týden odebrali hygienici vzorky vody také z nádrže Trnávka a z Pilské nádrže. Voda v nich se oproti předchozí kontrole zlepšila, pravděpodobnost vzniku zdravotních obtíží kvůli koupání v nádržích je nízká.

Hygienici kontrolují 19 přírodních koupališť a biotopů v kraji.  O tom, která přírodní koupaliště budou podrobena analýze, rozhoduje ministerstvo zdravotnictví. Hygienici na Vysočině během těchto monitoringů spolupracují se Státním zdravotním ústavem. 

VIDEO: Má rybník čistou vodu? Lidem na Vysočině napoví barevný smajlík

K běžným povinnostem krajských hygieniků v tomto předletním a následném letním období patří pravidelný monitoring jakosti vody v koupacích plochách. O tom, která přírodní koupaliště budou podrobena analýze, rozhoduje ministerstvo zdravotnictví....

Jak mluvčí KHSV před časem řekla redakci Drbny, na kvalitu vody má velký vliv počasí.  „Kvalitu mohou ovlivnit přívalové deště a třeba i vysoká teplota. Když je velké teplo, tak to pak podporuje množení sinic. Pak doporučujeme se zde nekoupat, protože sinice mohou citlivějším osobám způsobovat alergie, záněty očí či nosní sliznice. Zároveň sinice produkují toxiny, které mohou být pro citlivé jedince také nebezpečné v tom smyslu, že mohou způsobovat třeba střevní problémy,“ jmenuje mluvčí KHSV.

Barevné smajlíky 

Kvalita vody je hodnocená takzvanými smajlíky. Modrý značí to, že je voda v naprostém pořádku. Zelený smajlík značí, že už tam je drobné znečištění. Nejhorší kategorií je červená a černá barva. „V případě černého smajlíka hygienici vystaví zákaz koupání. To je voda natolik znečištěná, že může způsobovat vážné zdravotní problémy a může dojít k ohrožení veřejného zdraví,“ upozornila Böhmová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici z Vysočiny zakázali koupání v nádrži Sedlice i kvůli sinicím. Lidem hrozí akutní zdravotní potíže | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.