Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na Vysočině bude v dubnu sbírat odpadky v přírodě přes 30 tisíc lidí. Vloni nashromáždili 66 tun

Na Vysočině bude příští měsíc sbírat odhozené odpadky přes 30 tisíc dobrovolníků, podobný počet jako před rokem. Uklízet budou v celém kraji u silnic a na veřejných prostranstvích od 8. do 21. dubna. Akce Čistá Vysočina bude popatnácté, informoval kraj na webu. Vloni jeho účastníci posbírali 66 tun odpadků.

Dobrovolníci se nám generují z řad žáků, studentů a jejich učitelů, členů různých spolků, nadšenců a dobrovolníků z firem i organizací, úřadů, ale i spolků dobrovolných hasičů," uvedla náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (Piráti). Sběračů se letos přihlásilo 30 400, projdou zhruba kolem 1600 kilometrů vozovek. Dostanou pytle na odpadky a reflexní vesty. Posbíraný odpad odvezou silničáři.

ANKETA: Přírodu Vysočiny uklidilo přes 30 tisíc dobrovolníků. Rekordní počet lidí nasbíral 66 tun odpadků

Více než 30 tisíc zapojených dobrovolníků a 66 tun odpadků. Taková je bilance letošního ročníku osvětové akce Čistá Vysočina, jež má na svém kontě již 14 ročníků. Letos se do úklidu přírody Vysočiny zapojil rekordní počet lidí.

V roce 2022 podle krajské statistiky čistilo silniční příkopy na Vysočině 26 tisíc lidí. Odpadu sebrali přes 70 tun.

Další úklid v přírodě 13. dubna se bude týkat břehů Sázavy na Havlíčkobrodsku. Akci Čistá řeka Sázava na Vysočině organizuje místní akční skupina Královská stezka, bude počtrnácté. „Přihlásilo se okolo 700 dobrovolníků, mezi nimi havlíčkobrodské a světelské školy a různé spolky," řekla ČTK koordinátorka Lucie Šulcová.

Akce Čistá Vysočina se zúčastní téměř tři tisíce jihlavských školáků

Od 8. do 21. dubna se uskuteční akce Čistá Vysočina. Zájemci se již mohou registrovat, což už učinili například jihlavské základní školy nebo zaměstnanci města.

Vloni se u řeky mezi Havlíčkovým Brodem a Chřenovicemi na pomezí Vysočiny a Středočeského kraje našlo 800 kilogramů odpadu. Podle Šulcové teď mohla jejich větší množství vyplavit nedávná velká voda. Zájemci si mohou vybrat některý z pěti úseků. Vycházet se bude z Dobré nad Sázavou, Ledče nad Sázavou, Okrouhlice, Perknova a Smrčné. Podrobnosti jsou na webových stránkách.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Domov Nové Syrovice

Štítky úklid, odpady, příroda, správa, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohumil Miřejovský

Lidi jsou hovada, je to o rodičích a výchově a podle toho to mají i doma, svinčík

Sobota, 30. března 2024, 23:35Odpovědět

Na Vysočině bude v dubnu sbírat odpadky v přírodě přes 30 tisíc lidí. Vloni nashromáždili 66 tun | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.