Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

ANKETA: Přírodu Vysočiny uklidilo přes 30 tisíc dobrovolníků. Rekordní počet lidí nasbíral 66 tun odpadků

Více než 30 tisíc zapojených dobrovolníků a 66 tun odpadků. Taková je bilance letošního ročníku osvětové akce Čistá Vysočina, jež má na svém kontě již 14 ročníků. Letos se do úklidu přírody Vysočiny zapojil rekordní počet lidí.

Den Země je každoroční celosvětová událost organizovaná 22. dubna. Je zaměřená na propagaci a podporu ochrany životního prostředí. Poprvé byl Den Země slaven v roce 1970, v současnosti probíhá každoročně ve více než 193 zemích světa a je koordinován organizací Earth Day Network.

„Velkou radost jsem měla už z rekordního zájmu o zapojení do akce, 30 tisíc je skvělé číslo. Ještě více mne však těší, že se situace zlepšuje, že prostředí, ve kterém společně žijeme, je očividně čistší a příjemnější. Lidem není lhostejné, kde žijí, a to dělá Vysočinu tak jedinečnou. Chtěla bych všem účastníkům, kteří vyrazili do terénu, upřímně poděkovat,“ uvedla Hana Hajnová, náměstkyně hejtmana pro regionální rozvoj, která se akce Čistá Vysočina každoročně účastní.

Z okolí silnic a z veřejných prostranství rekordní počet dobrovolníků uklidil 66 tun odpadků. 

Zapojili jste se do letošní Čisté Vysočiny?

Celkem hlasovalo11 čtenářů

Přes 39 tun odpadu svezla z registrovaných komunikací II. a III. třídy Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, další tři tuny nasbírali na území kraje dobrovolníci u komunikací I. třídy. Z obecních silnic a přilehlých pozemků se shromáždilo více než 23 tun. „Dalších 800 kilogramů uklidili dobrovolníci ve vodách a na březích řeky Sázavy. Pro srovnání, v loňském roce se podařilo uklidit a svézt 70 tun odpadků, předloni po jednoroční pauze způsobené pandemií Covid-19 to bylo 71 tun. Letošní výsledek činí 66 tun, avšak do akce bylo registrováno o 450 kilometrů komunikací více a „ruku k dílu“ přiložilo o 4,2 tisíce osob více," jmenuje Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Od roku 2009, kdy akce začala, se na Vysočině podařilo uklidit neuvěřitelných 1 100 tun odpadu.

Čistá Vysočina patří mezi již tradiční osvětové akce spojené s úklidem přírody a vztahuje se k termínu mezinárodního Dne Země 22. dubna. Během měsíců ledna a února se zájemci hlásili prostřednictvím elektronického formuláře. „Poté si na kontaktních místech v blízkosti svého bydliště vyzvedli pytle na plasty a ostatní odpad a reflexní vesty. Samotný sběr pak probíhal v období mezi 10. a 23. dubnem," upřesnila na závěr mluvčí Vysočiny Svatošová. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina, wikipedia

Štítky úklid, příroda, dobrovolník, odpadky, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Přírodu Vysočiny uklidilo přes 30 tisíc dobrovolníků. Rekordní počet lidí nasbíral 66 tun odpadků | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.