Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hygienici: Malý a Velký Pařezitý rybník je zase čistý a vhodný ke koupání. Znečištění bylo pouze přechodné

Pokud se rádi koupete v rybnících Velký a Malý Pařezitý, pak vás následující zpráva potěší. Hygienici z Vysočiny tyto dvě vodní plochy opět doporučují ke koupání, protože podle aktuálních výsledků testů mají tyto dva rybníky opět čistou vodu, která je vhodná ke koupání.

V pátek 11. srpna odebrali krajští hygienici kontrolní vzorky vody koupacích ploch, ve kterých předchozí monitoring odhalil zvýšené mikrobiologické znečištění. Jednalo se o Velký Pařezitý a Malý Pařezitý rybník a odběrné místo Městská pláž Červená Řečice na vodní nádrži Trnávka.

„Vzorky byly odebírány ve třech lokalitách, kde jsme minulý týden zaznamenali mikrobiologické znečištění vody nad doporučené hygienické hodnoty – Velký a Malý Pařezitý a Městská pláž na Trnávce. Aktuální výsledky potvrdily, že se jednalo o krátkodobé bakteriální znečištění v důsledku intenzivních dešťů. Nyní je stav pod doporučovanými hygienickými hodnotami,“ uvádí Milan Brychta, ředitel odboru hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHSV).

Kvalitu vody v koupacích vodách na Vysočině můžete sledovat na webu KHSV

Oba rybníky, Velký i Malý Pařezitý, mají opět vodu vhodnou ke koupání. „Jiná situace je však na Městské pláži Červená Řečice na Trnávce, kde sice pokleslo mikrobiologické znečištění, ovšem jsou zde stále namnožené sinice, proto zůstává tato lokalita v oranžovém stupni,“ doplňuje informaci Milan Brychta.

Další monitoring všech koupacích ploch na Vysočině proběhne 21. srpna. „Pouze tam, kde je průběžně odhalován výskyt sinic, se vzorky odebírají častěji nad rámec tohoto pravidelného monitoringu, a budeme v nich pokračovat do konce letošní koupací sezóny,“ uvádí Kristýna Štěpánová, vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální Havlíčkův Brod a Pelhřimov KHS Kraje Vysočina.

Ohodnoť článek

Foto vysocina.eu | Zdroj Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina

Štítky koupání, sezona, hygienici, voda, doporučení, znečištění, rybník, Malý, Velký, Pařezitý, Trnávka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici: Malý a Velký Pařezitý rybník je zase čistý a vhodný ke koupání. Znečištění bylo pouze přechodné | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.