Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

ANKETA: Ubytovávání v soukromí je pro města na Vysočině spíš vítané rozšíření nabídky

Krátkodobé ubytování v soukromých domech, bytech a pokojích prostřednictvím platformy Airbnb oslovená města na Vysočině vítají. Dobře doplňuje ubytovací kapacity ve vytížených měsících. Regulace z jejich pohledu není potřeba. Zástupci turistických destinací ale upozorňují na obcházení povinnosti hrazení poplatků za pobyt.

„Vzhledem k rozvoji cestovního ruchu v našem městě i domácí turistiky tyto služby vítáme a rozhodně je nehodláme nijak regulovat," řekla za třebíčskou radnici její mluvčí Irini Martakidisová.

Negativa na krátkodobém ubytovávání v soukromí nevidí ani Vladimír Brtník (ODS), starosta Telče na Jihlavsku, která patří k turisty nejvyhledávanějším městům na Vysočině.

Pronájem v soukromí má podle něho ve městě dlouhodobou tradici. Často ho využívají i návštěvníci festivalu Prázdniny v Telči. Od 27. července do 13. srpna se koná jeho 41. ročník.

Podle Českého statistického úřadu strávili lidé na Vysočině v hotelech, penzionech a kempech v roce 2022 dohromady 1,55 milionu nocí. Kolik lidí nocuje u soukromých provozovatelů, uvedeno není. Portál Airbnb má na možnost strávit srpnový víkend na Vysočině přes 110 nabídek. Ceny za noc začínají přibližně na 800 korunách.

„Takové ubytování tady mají lidé ve svých rodinných domcích. Je to ubytování, které tady vzniklo hned po (sametové) revoluci, a troufám si tvrdit, že takové ubytování je tady v Telči velmi potřebné," řekl Vladimír Brtník. Důvodem je podle něho hlavně to, že turistická sezona je ve městech, jako je Telč, jen velmi krátká. Po zbytek roku by pak bylo pro víc hotelů či penzionů náročné vydělat si na sebe. Spíš než konkurenci hotelům vidí v ubytování v soukromí krátkodobé rozšíření nabídky. „Třeba teď v době festivalu by se tady těžko dalo volné ubytování ještě najít," řekl Brtník.

Pronájem bytu v paneláku 

Žádnou potřebu regulovat ubytovávání v soukromí Telč nemá a ani kvůli němu nepřišla o možnost nájemního bydlení. „Neznám případ, kdy by si někdo v bytovce či paneláku pořídil byt a potom ho takto pronajímal, opravdu jsem o tom neslyšel," řekl Brtník.

Využíváte krátkodobé ubytování v soukromí (Airbnb)?

Celkem hlasovalo61 čtenářů

„Airbnb je spíš pro větší města. Nějaké ubytování na Airbnb se na Vysočině taky najde, ale není to úplně fenomén, se kterých bychom se pravidelně setkávali," řekl David Štěpánek, ředitel destinační společnosti Koruna Vysočiny, která působí na Žďársku. „Za mě to ale bez regulace není ideální prostředek na podporu cestovního ruchu. Ne všichni odvádějí poplatky, takže jsou na tom potom bity ty dané obce," řekl Štěpánek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto davidlee/pixabay

Štítky turistika, internet, služby, firmy, Airbnb, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Ubytovávání v soukromí je pro města na Vysočině spíš vítané rozšíření nabídky | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.