Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Tip na výlet: Sedm kilometrů poznání. Přírodou i historií Humpolecka provede Naučná stezka Březina

Sedm kilometrů měří naučná stezka Březina, která je pojmenována po prvním řediteli Zemědělské školy v Humpolci, po Otakaru Březinovi. Tento muž velkým dílem přispěl k poznání přírody a historie okolí Humpolce.

Naušná stezka vznikla na konci 80. let minulého století, a to z podnětu základní organizace Českého svazu ochránců přírody v Humpolci. Po ukončení činnosti této organizace došlo během krátké doby k likvidaci většiny panelů a v terénu zůstalo patrné jen turistické značení. O obnově stezky se uvažovalo několik let, ale až v roce 2000 byl vypracován konkrétní projekt a začalo se s přípravou textů pro jednotlivá zastavení. Poté byla naučná stezka obnovena.

Trasa Naučné stezky Březina

1. Úvodní panel, 2. Lesopark, 3. Osídlení Humpolecka, 4. Geologické bohatství Humpolecka"Na Štůlách" pod Orlíkem, 5. Středověké hornictví, 6. Březinka - rýžoviště zlata, 7. Andalusit u Čejova, 8. Rostliny v lese, 9. Voda je život, 10. Živočichové v lese, 11. Studna v podhradí, 12. Hrad Orlík, 13. Geologie Humpolecka, 14. Ochrana přírody, 15. Čertovka a Andělka – pověsti z okolí, 16. Židovský hřbitov

Sedmikilometrová stezka je určena pro pěší turisty a vede převážně po lesních cestách v okolí hradu Orlíka. Odpočinout si můžete na k tomu vybudovaném posezení, k osvěžení jsou po cestě dvě studánky.

Otakar Březina (1865 - 1942) byl český autor odborné literatury z oboru zemědělství, ředitel rolnicko-lnářské školy v Humpolci (v letech 1911 – 1934) a vášnivý entomolog. 

Na jednotlivých stanovištích je rozmístěno 16 panelů, přičemž šestá a sedmá zastávka informuje o Březince - rýžovišti zlata a o andalusitu u Čejova. Pro sběratele hornin a nerostů je tady připravena specialita, unikátní naleziště andalusitu. Děti jistě ocení interaktivní tabule se zábavnými úkoly, které je hravou formou seznamují s místní flórou i faunou.

Kudy na naučnou stezku? 

Na stezku se turisté dostanou snadno z humpoleckého Horního náměstí, když půjdou k lesoparku u základní školy Podhrad, kde naučná stezka začíná a také končí.
Kolem zříceniny hradu Orlík, která je přístupná od dubna do října, můžete dojít k poslední zastávce naučné stezky, kterou je židovský hřbitov.

Na naučnou stezku se můžete napojit i při cestě po modré turistické značce z Lipnice nad Sázavou a při cestě z obce Rozkoš na hrad Orlík po žluté turistické značce. 

S ohledem na stále probíhající těžbu v lesích a používání těžké lesní techniky je zejména úsek mezi panely 5-8 obtížně průchodný a ne vždy jasně značený. Je možné volit zkrácení po modré turistické značce.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Foto infohumpolec.cz, vysocina.eu | Zdroj infohumpolec.cz, vysocina.eu, wikipedia

Štítky tip, výlet, víkend, cestování, naučná, stezka, Březina, Otokar Březina, Humpolec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Sedm kilometrů poznání. Přírodou i historií Humpolecka provede Naučná stezka Březina | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.