Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

PŘEHLED: Víno, ohňostroj, rohlíčky, lampiony, agility, plavba lodí. Kam na Vysočině na svatého Martina?

Už zítra, tedy v pátek 11. listopadu, a také v sobotu, případně v neděli, bude řada měst nejen na Vysočině slavit svátek svatého Martina. Někde projde tradiční průvod, v rámci doprovodného programu bude v nabídce ochutnávka svatomartinských vín. Zajímavostí je sváteční plavba lodí po Dalešické přehradě, na kterou je nutná rezervace.

Plavba lodí Horácko

Začátek Svatomartinské plavby lodí Horácko je v 10 hodin, začátek je v přístavišti Kramolín. Součástí plavby bude porce svatomartinské husy a v 11:11 všichni společně otevřou a ochutnají svatomartinská vína. Na tuto akci je, dle informací od pořadatelů, nutná rezervace.

Charitativní sv. Martin v Jihlavě

Průvod, v němž půjde zhruba 200 postav, projde zítra také krajskou Jihlavou. Letošní oslava svatého Martina se bude oproti předchozím ročníkům odehrávat hned na několika místech. „Naším cílem bylo svatého Martina ještě více nafouknout a rozšířit, protože to je velká slavnost, kterou slaví celá Jihlava. Takže letos jsme to rozšířili o odpolední program pro děti, máme tam různé kejklíře, po trase průvodu budou hrát hudebníci a budou se různě přidávat loutky do průvodu," popisuje plány Vojtěch Kolář z Brány Jihlavy, která akci letos pořádá. 

PROGRAM: Svatý Martin v Jihlavě. Letos i s dopoledním jarmarkem a charitativním podtextem

Letošní svatomartinský průvod, který městem projde v pátek 11. listopadu, dostane v Jihlavě navíc charitativní rozměr. Zakoupením svatomartinského rohlíčku přispějí lidé na pomoc dětem s mentálním postižením.

Další doprovodnou akcí v krajském městě bude jarmark, ten začne na náměstí v 11:11. Na něj se přihlásilo přes 60 prodejců. Tam si lidé budou moci nakoupit třeba už dárky na Vánoce a také jídlo a dobré pití. Vše bude ukončeno ohňostrojem v 18 hodin. „Svatý Martin je svátkem světla a energie, chceme v ulicích Jihlavy hodně světla, takže ohňostroj samozřejmě nemůže chybět," doplnil za organizátory Vojtěch Kolář. 

A protože je svatý Martin symbolem štědrosti a dobročinnosti, rozrostly se letošní oslavy o sbírku pod záštitou Oblastní charity Jihlava. „Zakoupením svatomartinského rohlíčku přispějete na pomoc dětem s mentálním postižením," dodává k další letošní novince Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Tradici svatomartinských průvodů obnovila Jihlava v roce 1996.

Svatomartinské posvícení bylo od 15. století součástí hospodářského roku. Hospodáři dávali čeledi výslužku, anebo s ní uzavírali nové smlouvy, stejně jako obec s pastýřem. Chasa měla volno a slavilo se posvícení. Svatomartinské období bylo vždy spjato s časem bohatého hodování a bujarého veselí. Na mnoha místech se konaly poutě.

Průvod v Brtnici 

O svatomartinský průvod nebudou ochuzeni ani lidé v Brtnici na Jihlavsku. Podílet se na něm bude také jezdecký oddíl Pavla Navrátila. Do průvodu se mohou přidat lidé s lampiony, akci ukončí ohňová show.

Program na Pelhřimovsku

Podobný program, v němž bude hrát hlavní roli průvod s kostýmovanými postavami, plánují také organizátoři na Pelhřimovsku, konkrétně v Kamenici nad Lipou, Pacově, Žirovnici nebo v Počátkách. „Už je to u nás dlouhá tradice, řekla bych tak 12 let," řekla ČTK vedoucí kulturního zařízení v Počátkách Miroslava Hromasová. Koně pro svatého Martina zajišťuje město mezi chovateli z okolí, často spolupracuje s Resortem svatá Kateřina. „Teď ale mají koně zraněného, tak je to kůň z jiné stáje. Ale nejčastěji je to právě místní resort. Není tedy bílý, protože to musí být kůň, který snese hluk, případně i bubnování a víc lidí najednou. Není to jednoduché, bílou barvu mu musíme odpustit, jde o to, aby to byl kůň, který ten průvod zvládne," řekla Hromasová. Průvod v Počátkách je zpravidla spojený se soutěží pro dětí, letos se budou oceňovat doma vyrobené lampiony.

Netradičně pojme svátek sv. Martina Pelhřimov, ten organizuje na sobotu 12. listopadu Svatomartinskou pelhřimovskou tančírnu. Na velké scéně Kulturního domu Máj se bude pod taktovkou tanečního lektora Vaška Žoudlíka nejen tančit, budou se ochutnávat i svatomartinská vína.

Agility, ohňová show a mše v Třešti 

Hned dvoudenní oslavy chystají v Třešti na Jihlavsku, a to v sobotu 12. listopadu a pak i další den. Po oba dny se bude na náměstí konat pouť se stánkovým prodejem. Průvod vychází v sobotu v 16:30 z farního dvora. Poté bude od 17 hodin na „zimáku“ následovat doprovodný program. Třeba gotické tance, vystoupení klubu Agility Třešť a bubeníků, vše vyvrcholí svatomartinskou legendou a ohňovou show. V neděli 13. listopadu se od 10 hodin mohou zájemci zúčastnit poutní mše svaté, která se bude konat v kostele sv. Martina.

Vína na třebíčském náměstí 

Třebíčská oslava pátečního svátku začne v 11:11 otevřením Svatomartinských vín na Karlově náměstí. Součástí programu jsou koncerty nebo šermířské a praporečnické vystoupení. V podvečer budou moci lidé na varhanní koncert v kostele svatého Martina. Na Třebíčsku připravuje svatomartinský průvod také Jemnice.

Lampiony v Brodě 

Pozadu nezůstane ani Havlíčkův Brod. Zde v sobotu 12. listopadu proběhne svatomartinský lampionový průvod, ten bude mít svůj začátek v 17 hodin v parku Budoucnost. Postavu světce připomenou krátké živé obrazy ze života sv. Martina v podání dramatického kroužku AZ centra.

Velký zájem o svatomartinské menu 

Ke svátku svatého Martina bezesporu patří kromě mladého vína také typické svatomartinské pokrmy, hlavně oblíbená svatomartinská husa. Jak před nedávnem zjistila naše redakce, o svatomartinské menu, které nabízí řada restaurací v Jihlavě, je mezi lidmi letos velký zájem. Napilno mají také husí farmy. 

O svatomartinské menu je v Jihlavě letos velký zájem. Farmy mají téměř všechny chlazené husy vyprodané

Pečená husa, dva druhy knedlíků, dva druhy zelí. Tak vypadá tradiční svatomartinský oběd či večeře, kterou si můžeme uvařit doma, případně si dopřát slavnostní svatomartinské menu v restauraci. Nejinak tomu bude i letos. Redakce Drbny zjistila,...

Konzumace svatomartinské husy má nejspíš kořeny v legendě, že se Martin schovával v husníku, ale husy ho prozradily. Jiná legenda říká zase to, že husy na venkovském kázání svatého Martina tolik rušily, proto se teď pečou v den svátku svatého Martina jakoby za trest.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Brna | Zdroj ČTK, Město Třešť, Město Havlíčkův Brod, Město Pelhřimov, Dalešická přehrada

Štítky svátek, Martin, oslava, průvod, historie, světec, ohňostroj, akce, přehled, kraj, Vysočina, lampion, Kraj Vysočina, Jihlava, Vodní nádrž Dalešice, Horácko, Třešť, Počátky, Kramolín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Víno, ohňostroj, rohlíčky, lampiony, agility, plavba lodí. Kam na Vysočině na svatého Martina? | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.