Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Vysočině odbavilo krajské centrum skoro 12 tisíc uprchlíků. S ukrajinskými Romy nejsou žádné vážnější problémy

Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině (KACPU) v Jihlavě prošlo do poloviny minulého týdne přes 11 700 ukrajinských uprchlíků, jejich počet se postupně snižoval. Do zaměstnání nastoupilo 3200 válečných uprchlíků, podle úřadu práce v kraji obsazují převážně dělnická místa, kde není tolik potřeba umět česky. Aktuální počty uprchlíků na Vysočině se podle hejtmana Vítězslava Schreka (ODS a STO) dají jen odhadovat.

„Je relativně početná skupina lidí, která se v regionu pouze registrovala, ale poté se přesunula do jiného města v jiném kraji – za prací, za příbuznými, z důvodu sdílení sociálních kontaktů s krajany a dalších," uvedl hejtman Vítězslav Schrek. Podle informací ze začátku minulého týdne nahlásilo návrat domů 48 uprchlíků.

V Pouštích u Třeště zatím romští uprchlíci ubytovaní nejsou. Pokud budou, tak jen krátkodobě, říká starosta

Nejen Kramolín na Třebíčsku, ale i osada Pouště poblíž Třeště má posloužit jako útočiště ukrajinským Romům. Alespoň podle teorií a spekulací, které jsou přiživovány na sociálních sítích. Starosta Třeště Vladislav Hynk ale říká, že na místě žádní...

To, že není možné zjistit, kolik uprchlíků kde žije, je podle hejtmana komplikace. Těžko se pak podle něj odhaduje například nutná kapacita školských zařízení, nastavují opatření kvůli zajištění lékařské péče nebo třeba dopravní obslužnost. „Některé obce už musí zohlednit i množství řešeného komunálního odpadu, nedostatek parkovacích míst, jazykovou bariéru při vyřizování běžné úřední agendy," uvedl.

S Romy nejsou žádné větší problémy 

Komerční ubytovatelé na Vysočině nabídli uprchlíkům přes 4900 lůžek. Podle údajů kraje KACPU v tuto chvíli disponuje asi 300 volnými místy, jejich skutečná využitelnost se pravidelně ověřuje.

KACPU Kraje Vysočina

Centrum je otevřené denně. Úřední formality je v něm ale možné vyřídit jen v pracovních dnech vždy od 7:00 do 17:00. O víkendech a svátcích v něm funguje služba zajišťující nouzové ubytování.

Denní počty Ukrajinců, kteří si vyřídili úřední náležitosti potřebné k pobytu v jihlavském centru, podle krajských statistik naposled převýšily stovku 16. května, kdy tam bylo odbaveno 110 uprchlíků. Od té doby přicházely desítky lidí za den.

V armádním objektu v Kramolíně na Třebíčsku bylo ve druhé polovině května ubytovaných 24 ukrajinských Romů, z toho 19 dětí. Podle informací, které má kraj, tam do minulého týdne nebyly vážnější problémy.

Vedení hlavního města Prahy oznámilo, že chce ve středu uzavřít Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) ve Vysočanech. Důvodem jsou přeplněnost metropole a nedostatečné kapacity, podle vedení města vláda stále nepředložila požadovaný plán přerozdělování uprchlíků do méně vytížených krajů. Jak v pondělí sdělil primátor Zdeněk Hřib (Piráti), na místě KACPU zůstane informační služba pro uprchlíky.

Vysočina chce získat z ministerstva školství peníze na jazykové kurzy Ukrajinců

Kraj Vysočina chce z ministerstva školství získat na jazykové kurzy pro ukrajinské děti, které utekly před válkou, 265 tisíc korun. Kurzy budou pořádat jen čtyři střední školy. Podle hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS a STO) jsou podmínky...

Náklady na KACPU v Jihlavě

Vysočina vyčíslila náklady na provoz krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) do konce dubna na 287 tisíc korun. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, migrace, Vysočina, uprchlík, Kraj Vysočina, Vítězslav Schrek, Jihlava, ODS, Úřad práce České republiky, Zdeněk Hřib, Česká pirátská strana, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině odbavilo krajské centrum skoro 12 tisíc uprchlíků. S ukrajinskými Romy nejsou žádné vážnější problémy | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.