Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Pouštích u Třeště zatím romští uprchlíci ubytovaní nejsou. Pokud budou, tak jen krátkodobě, říká starosta

Nejen Kramolín na Třebíčsku, ale i osada Pouště poblíž Třeště má posloužit jako útočiště ukrajinským Romům. Alespoň podle teorií a spekulací, které jsou přiživovány na sociálních sítích. Starosta Třeště Vladislav Hynk ale říká, že na místě žádní uprchlíci nejsou a pokud budou, tak jen po krátkou dobu.

Pořádné pozdvižení vzbudila informace, že lokalita Pouště v katastru města Třeště je dalším z vytipovaných míst pro umístění romských uprchlíků z Ukrajiny. Objekt v lesích je ve vlastnictví ministerstva vnitra a ani Kraj Vysočina, ani město Třešť tak nemají pravomoc ovlivnit jeho využití.  

„Ať už tu špínu sem netahají, chce se mi blejt,“ nebral si servítky v internetové diskuzi Jiří Kříž„Na tohle daně prostě nechci platit. Prostě si přivandruje cikánská rodina, dvacet lidí dostane plus mínus 100 tisíc korun hotově, servis k tomu, ještě dělají bordel,“ přisadil si Petr Volný„Ale pořád jsou to lidi. Možná nemají stejnou náturu jako my, možná to bude těžký, někomu možná přibude starostí, ale možná taky ne. Věřím, že kdyby nemuseli, tak sem nejdou. Nechce se mi věřit, že byste je raději nechali postřílet a zahrabat do hromadného hrobu,“ nabízí odlišný pohled Jana Gutwaldová.

A jak to tedy je? Opravdu ukrajinští Romové dorazí? „Je důležité říci, že nyní tam ubytovaný nikdo není a na nějaké dlouhodobé ubytování to tam není vůbec vhodné,“ reaguje starosta Třeště Vladislav Hynk. Ten pro redakci Drbny připomněl, že se na dotčený objekt připravuje projekt výcvikového centra s tím, že zahájení výstavby bude již v září letošního roku. „Z toho vyplývá, že pokud bude zařízení využito k ubytování uprchlíků, bude to pouze to zhruba právě do září, tzn. krátkodobě,“ zdůrazňuje.  

O případné krátkodobosti svědčí i informace, že se nepředpokládá ani zajišťování výuky pro děti uprchlíků. Zároveň by se mělo jednat o osoby, kteří mají ukončený proces "lustrace" i zdravotní prohlídky. Dle příslibu bude s těmito lidmi Správa uprchlických zařízení a příslušná nezisková organizace intenzivně pracovat na jejich adaptaci a zajistí i volnočasové aktivity pro děti. Bezpečnost v okolí Pouští pak bude monitorovat Policie ČR.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky uprchlíci, Ukrajina, válka, Romové, Třešť, Pouště, uprchlík, Kramolín, okres Třebíč, Ministerstvo vnitra České republiky, Jiří Kříž, Kraj Vysočina, Policie České republiky, poušť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Pouštích u Třeště zatím romští uprchlíci ubytovaní nejsou. Pokud budou, tak jen krátkodobě, říká starosta | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.