Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vysočina chce získat z ministerstva školství peníze na jazykové kurzy Ukrajinců

Kraj Vysočina chce z ministerstva školství získat na jazykové kurzy pro ukrajinské děti, které utekly před válkou, 265 tisíc korun. Kurzy budou pořádat jen čtyři střední školy. Podle hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS a STO) jsou podmínky získání dotace pro samotné školy v kraji naddimenzované či přísné.

„Žadatel musí realizovat alespoň čtyři kurzy v rozsahu 80 hodin pro čtyři až deset dětí, což nám na jednu školu přišlo poměrně hodně, takže jsme udělali poptávku mezi našimi středními školami a dohodli jsme se v tuto chvíli se čtyřmi školami, které by byly příjemci dotace naším prostřednictvím," řekl Vítězslav Schrek.

Na jeden kurz je možné získat 53 tisíc korun. Je určený pro děti od 14 do 18 let. Podle podmínek zveřejněných ministerstvem školství by měly být peníze vyplacené do konce července. Cílem dotace je nabídnout dětem intenzivní kurz českého jazyka. Bez jeho zvládnutí hrozí, že žáci své vzdělávání předčasně vzdají.

Kurzy budou pořádat gymnázia v Jihlavě a Pelhřimově, havlíčkobrodská střední průmyslová škola a střední odborné učiliště, jehož součástí je také obchodní akademie, v Chotěboři.

Ředitel chotěbořské školy Luděk Benák řekl, že připravuje dva kurzy. Jeden z nich naplní vlastními ukrajinskými žáky, má jich pět. „Druhý kurz bude určený pro ostatní žáky z Ukrajiny, kteří jsou tady různě po chotěbořských školách. Máme naplněné oba kurzy," řekl Lukáš Benák. Výuku podle něho zajistí dvě studentky bohemistiky z Ukrajiny, které jsou ubytované v Chotěboři. „Bydlí přímo u nás ve škole, umí výborně česky," řekl Benák.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto F Point

Štítky ČR, Ukrajina, Rumunsko, správa, školy, migrace, Vysočina, AUDIO, Kraj Vysočina, ministerstvo školství, Vítězslav Schrek, dotace, ODS, Chotěboř, Jihlava, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina chce získat z ministerstva školství peníze na jazykové kurzy Ukrajinců | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.