Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Některé firmy Vysočiny si testování svých zaměstnanců zadávají. Jiné shánějí testy

Některé oslovené výrobní podniky na Vysočině uvedly, že kvůli testování pracovníků na covid-19 spolupracují s externisty. Další chtějí využít samotesty, mezi nimi jihlavský dopravce ICOM transport. Někteří podnikatelé uvedli, že testy teď na trhu nejsou k sehnání. Povinné testování ve firmách schválila vláda v pondělí.

Podniky nad 250 zaměstnanců musí otestovat všechny lidi do 12. března, firmy s 50 až 249 pracovníky do 15. března. Řada podniků na Vysočině už s testováním pracovníků začala sama, někde zatím testovali jen lidi s podezřením na covid-19.

Prosím, respektujte všechna protiepidemická opatření, vzkazuje hejtman Vysočiny spolu s řediteli IZS a vedením nemocnic

Také na Vysočině zbývá v nemocnicích několik málo posledních lůžek pro covidové pacienty, krajští záchranáři od letošního ledna hlásí více než 1 500 výjezdů v přímé souvislosti s nákazou covid-19. Od včerejšího dne navíc máme v důsledku vládního...

Strojírenský podnik Motorpal zaměstnává 960 lidí, kromě Jihlavy má závody v Batelově a Jemnici. „My jsme začali testovat už minulý týden, kdy jsme testovali lidi jak v našem hlavním jihlavském závodě, tak v pobočném závodě v Batelově," řekl generální ředitel Radim Valas. V každém z těchto závodů šlo na testy asi 120 lidí. Podnik spolupracuje s firmou, která zajistí další testování zaměstnanců.

Vloni bylo na Vysočině podle Českého statistického úřadu 89 ekonomických subjektů s 250 a více zaměstnanci. Dalších 508 subjektů zaměstnávalo mezi 50 až 249 lidmi.

Strojírenská a metalurgická firma Žďas ve Žďáru nad Sázavou s víc než 1600 pracovníky už skoro rok testuje zaměstnance s případným rizikovým kontaktem. Asi měsíc umožňuje antigenní testování soukromým laboratorním subjektem. „Momentálně s tímto subjektem podepisujeme smlouvu na zřízení odběrového místa v areálu firmy," uvedl generální ředitel Pavel Cesnek v pondělí.

7200 testů na měsíc 

ICOM transport, který provozuje autobusovou a kamionovou dopravu, půjde cestou samotestování. „Nepodařilo se nám sehnat lékaře, který by nám byl ochoten provést 1800 testů týdně. Z vlastní zkušenosti navíc víme, že odběrová místa jsou plná na několik dní a sobot dopředu," uvedla předsedkyně představenstva Kateřina Kratochvílová v tiskové zprávě. Firma podle ní vítá možnost využít samoodběrové testy i kvůli tomu, že většina jejích zaměstnanců je na cestách. Na měsíc musí zajistit 7200 testů.

Některé firmy v kraji už testují pracovníky na covid-19. Při podezření třeba Bosch Diesel

Některé firmy na Vysočině už testují pracovníky na covid-19. V případě podezření na nákazu dělá testy Jaderná elektrárna Dukovany nebo jihlavský výrobce autodílů Bosch Diesel. V havlíčkobrodském textilním podniku Pleas se plošné testování koná...

Na testování se už chystají i menší podniky. Agropodnik Košetice na Pelhřimovsku s 90 pracovníky shání testy. „Které momentálně nejsou. Snažíme se to řešit i přes naše profesní organizace," řekl předseda představenstva Zdeněk Duffek.

Povinné testování ve firmách budou kontrolovat hygienici. Firmám, které nebudou testovat, hrozí pokuta až 500 tisíc korun. Postih hrozí v případě porušení i zaměstnancům, těm může být uložena až padesátitisícová pokuta. Firmám může být sankce udělena opakovaně. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, covid, hospodářství, firmy, Vysočina, testování, Kraj Vysočina, ICOM transport, Motorpal, Batelov, Český statistický úřad, Jihlava, Agropodnik Košetice, a.s., Jemnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé firmy Vysočiny si testování svých zaměstnanců zadávají. Jiné shánějí testy | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.