Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Některé firmy v kraji už testují pracovníky na covid-19. Při podezření třeba Bosch Diesel

Některé firmy na Vysočině už testují pracovníky na covid-19. V případě podezření na nákazu dělá testy Jaderná elektrárna Dukovany nebo jihlavský výrobce autodílů Bosch Diesel. V havlíčkobrodském textilním podniku Pleas se plošné testování koná během dneška. Podle ekonomického ředitele Petra Nobsta se účastní drtivá většina ze 650 pracovníků, ačkoliv jim to firma nemohla nařídit ze zákona.

Se zavedením testování počítá společnost Fraenkische CZ v Okříškách na Třebíčsku, v níž pracuje 800 lidí. „Bez ohledu na dnešní závěr jednání vlády antigenní samotestování v naší firmě zavedeme v horizontu několika dní, v první fázi však bude postaveno na bázi dobrovolnosti," sdělila za firmu Daniela Vilhelmová.

Ochranné roušky se podle Vilhelmové v podniku nosí od loňského března prakticky nepřetržitě. Dřív firma pracovníky vybavovala textilními rouškami nebo jinými prostředky na ochranu dýchacích cest. V pondělí všichni dostanou jednorázové zdravotní obličejové masky a respirátory FFP2. Fraenkische CZ vyrábí především plastové trubky pro auta, které slouží k ochraně kabelů, vedení paliva, oleje i vzduchu.

Výroba vlastních roušek 

Jihlavská společnost Bosch Diesel zaměstnává okolo 4000 lidí. Kvůli epidemii zavedla řadu preventivních opatření, sdělil tento měsíc mluvčí Bosch Group Pavel Roman. Firma například vyrábí vlastní jednorázové roušky, které pracovníci dostávají zdarma. U závodního lékaře využívá vlastní testovací analytické zařízení, na kterém v případě potřeby provádí zaměstnancům testy na covid-19 metodou PCR.

Jaderná elektrárna Dukovany od loňského listopadu provedla skoro 2000 testů na covid-19, a to jak antigenních, tak PCR, řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Na testy chodí lidé, pokud se necítí dobře nebo byli v kontaktu s někým nakaženým. Firma ČEZ má v této lokalitě běžně přes 1400 zaměstnanců. Nemocných s covidem-19 mezi nimi podle mluvčího bylo tento týden jen několik. Počet pracovníků v elektrárně je teď vyšší kvůli odstávce jednoho ze čtyř bloků. Testy na covid-19 se dělají čtyřikrát týdně.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hospodářství, koronavirus, firmy, Vysočina, COVID-19, Robert Bosch GmbH, Jaderná elektrárna Dukovany, Pleas, rouška, Kraj Vysočina, FRAENKISCHE CZ, okres Třebíč, Okříšky, Pavel Roman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé firmy v kraji už testují pracovníky na covid-19. Při podezření třeba Bosch Diesel | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.