Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2022: Vítězství bere ANO 2011, druhá je koalice ODS a KDU - ČSL. V zastupitelstvu usedne pět subjektů

, aktualizováno 24. září 2022, 21:40

Volební místnosti v ČR jsou uzavřené a sčítací komise mají nyní plné ruce práce. V menších obcích Vysočiny je téměř rozhodnuto. V krajské Jihlavě lidé vybírali z 12 politických subjektů, přičemž tři z nich jsou zcela nové. Kromě komunálních voleb volili lidé na Vysočině v obvodu 40 - Kutná Hora a 52 - Jihlava svého senátora. V Jemnici na Třebíčsku navíc probíhalo referendum. To se týkalo případné výstavby masokombinátu. Zatím je jisté to, že volební účast na Vysočině je ze všech krajů nejvyšší.

Jako první na Vysočině přišly výsledky z Čížkova na Pelhřimovsku, a to ve 14:32. Vyhrálo SNK Čížkov, k urnám přišlo 73 voličů ze 110. Jako první na Jihlavsku bylo sečteno ve Vanově na Jihlavsku, a to ve 14:40. V komunálních volbách si rozdělí mandát všech sedm kandidujících jedinců. V senátních volbách zde vyhrál Miloš Vystrčil (SPOLU) druhá je Jana Nagyová (ANO 2011).

Krátce po 15:30 bylo sečteno v nejmenší obci v ČR, a tedy i na Vysočině - ve Vysoké Lhotě. Zde je pětičlenné zastupitelstvo, tři kandidáti jsou z rodiny Plášilů. K urnám zde přišlo 6 voličů ze 16, což dělá volební účast 37,5%. 

Po sečtení 99,8 procent okrsků na Vysočině byla průběžná volební účast do zastupitelstev obcí 52,8%. 

První sečtený okrsek z krajského města měl sečteno ve čtvrt na pět a byly jimi Heroltice (okrsek s pořadovým číslem 52). Volební účast zde byla 55,4 % a vyhrálo ANO 2011 se ziskem 30 %. 

V Jihlavě je nyní kompletně sečteno.  Zvítězilo ANO 2011 (28,5%, 14 mandátů), následuje ODS a KDU-ČSL (22,7%, 11 mandátů), SPD s podporou Trikolóry (10,0 %, 4 mandáty), Starostové a nezávislí kandidáti (9,3 %, 4 mandáty, PiFo (8,4%, 4 mandáty). Do zastupitelstva se nakonec těsně nedostalo uskupení Jihlava srdcem (4,9 %) a Žijeme Jihlavou (4,8%). 

Výsledek redakci Drbny na začátku sčítání okomentoval Vít Zeman (Žijeme Jihlavou). „Spokojenost bude, když to bude od tří křesel výš, předpokládáme čtyři. Pokud to bude ještě více, budeme rádi." 

První sečtený okrsek z krajského města měl sečteno ve čtvrt na pět a byly jimi Heroltice (okrsek s pořadovým číslem 52). Volební účast zde byla 55,4 % a vyhrálo ANO 2011 se ziskem 30 %. 

Z volebního štábu Žijeme Jihlavou 

Vyjádření politiků

Před chvílí se uzavřely volební místnosti. Výsledky ještě neznáme. Využívám tuto chvíli napětí nejistoty k tomu, abych poděkoval všem, kteří se voleb jako voliči zúčastnili, zvláště potom děkuji těm, kteří mi ve volební kampani pomáhali, kteří mě podporovali. Jsem rád, že se nám podařilo zůstat slušní. Nebylo to jednoduché, prostředky používané proti nám byly často daleko za hranou slušného a korektního chování. Držme se! Držte se!" vzkázal voličům krátce po 14. hodině kandidát do senátních voleb v obvodu 52 a současný předseda Senátu Miloš Vystrčil. 

Z volebního štábu ANO 2011

Ve volebním štábu ANO v Jihlavě se čekalo na výsledky už od 15. hodiny s promítáním průběžných výsledků na velkém plátně. „Počítáme s vítězstvím. Doufáme, že to klapne. Minimálně bychom chtěli obhájit současných deset mandátů, ale mohli bychom klidně jít až na dvanáct," shnul redakci Drbny své očekávání jihlavský lídr Radek Popelka. „Očekávání jsou taková, že chceme vyhrát všude tam, kde jsme postavili kandidátky", doplnil pak ještě Martin Kukla.

Nagyová: „Lidé jsou naštvaní víc než kdy jindy." 

Před 16. hodinou ve štábu čekali na příjezd kandidátky na senátorku Jany Nagyové. Ta po svém příjezdu komentovala výsledky s tím, že lidé jsou naštvaní víc než kdy jindy. Pokud ANO získá 10 mandátů, právě Nagyová jako osmička na kandidátce by s velkou pravděpodobností zasedla v jihlavském zastupitelstvu. „Zastupitelstvo mě rozhodně zajímá, ráda bych se tam vrátila", dodala Nagyová s tím, že příští týden má velmi nabitý program, a to jak u soudu, tak s povinnosti spojenými s jejím postupem do druhého kola senátních voleb. 

Volební štáb ODS a KDU - ČSL 

„Počkám si na výsledky. Projevují se výsledky kampaně, které tady jsou a lidi jsou náchylní věřit slibům. Doufám, že nám ANO neodskočí a i my budeme schopní mluvit do toho, jak to tady bude vypadat. Kdybychom měli deset křesel, bylo by to dobré", komentoval průběžné výsledky kandidát na primátora za ODS Petr Ryška. Ve volební štábu sleduje spolu s ním výsledky například i hejman Vysočiny Vítězslav Schrek. „Až to dopadne, tak si sedneme a pokusíme se dohodnout koalici tak, abychom byli schopni plnit náš program. Pokud ne, do koalice nepůjdeme," dodal ještě na otázku o povolebních vyjednáváních.

Z volebního štábu Jihlava srdcem, zdroj: Jihlava srdcem 

Redakce Drbny oslovila samozřejmě i stávající primátorku Karolínu Koubovou kandidující za koalici PiFo (Piráti a Fórum Jihlava) „Je sečteno 40 %, zatím čekáme na výsledky. Hodně stran se pohybuje na pětiprocentní hranici," okomentovala průběžné výsledky Koubová. S tím, že bude v dalším volebním období primátorkou, na základě výsledků již nepočítá. K rozchodu stávající koalice se starosty a novému koaličnímu partnerovi (Piráti) pak dodala: „Zatím jsou to 4 mandáty pro starosty a 4 mandáty pro nás, názorově jsme se jako Fórum se Starosty rozešli. Teď jsme každý našli to své." Koubová doufá ještě v lepší volební výsledek s tím, že získané 4 mandáty jsou pro PiFo minimum.

Volební štáb PiFo

Lídr starostů Radek Hošek věří, že STAN bude mít ještě větší počet zastupitelů, než stávající průběžný přepočet čtyři. „Chtěli bychom šest nebo sedm zastupitelů. pohybujeme se kolem deseti procent, což je velice slušný výsledek." Dále dodal, že pokud budou mít možnost do vedení města promluvit, chtějí pokračovat s co největší kominukací s občany tak, jak to dělali během kampaně.  

Volební štáb STAN

Referendum v Jemnici

Nejen na výsledky komunálních voleb, ale i na to, jak dopadlo referendum, čekají v Jemnici na Třebíčsku. Zatím jsou sečtené dva okrsky ze šesti, výsledky by mohly být kompletní kolem dvacáté hodiny. V místní části Louka zvítězilo uskupení Za dobrý život na Jemnicku. V Panenské Komunistická strana Čech a Moravy. Referendum dá odpověď na otázku, jestli Jemničtí chtějí, nebo nechtějí výstavbu obřího masokombinátu za městem spojeného s jatkami a odběrem podzemních vod. Tento záměr podnikatele Josefa Koláře rozdělil město, které jinak žije poklidným venkovským životem. Letos do komunálních voleb kandiduje nejvíce politických stran - konkrétně devět.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová, Tomáš Kaser, Jihlava srdcem | Zdroj volby.cz, ČTK, Twitter, Facebook

Štítky volby, sčítání, štáb, výsledky, komunální, Jihlava, Vysočina, ANO 2011, KDU-ČSL, Kraj Vysočina, koalice, ODS, volební účast, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Jemnice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Vítězství bere ANO 2011, druhá je koalice ODS a KDU - ČSL. V zastupitelstvu usedne pět subjektů | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.