Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Voliči by už měli mít ve schránkách volební lístky. V Jihlavě budou lidé vybírat ze 12 politických subjektů

Nejpozději dnes mají poslední z více než osmi milionů voličů v Česku dostat hlasovací lístky, na nichž budou jména kandidátů na budoucí obecní zastupitele. Na třetině území republiky, kde se letos volí do horní komory Parlamentu, navíc mají dostat také lístky s kandidáty na senátory. Nových průzkumů o tom, jaké jejich adepti mají vyhlídky na zvolení, se ale nedočkají. Ode dneška do sobotního uzavření volebních místností platí zákaz zveřejňování výsledků volebních průzkumů.

Obálky se sadou lístků, informacemi o způsobu hlasování a adresou volební místnosti lidé dostávají zpravidla do poštovních schránek. Pokud by některý volič lístky nedostal, obdrží je ve volební místnosti. Tam se také dozví, zda a kteří kandidáti z voleb buď odstoupili, nebo byli odvoláni.

Komunální volby se uskuteční v pátek 23. a v sobotu 24. září. Volební místnosti budou otevřeny v pátek od 14 do 22 hodin, v sobotu od 8 do 14 hodin, poté začne sčítání hlasů. Případné druhé kolo voleb do Senátu Parlamentu ČR 30. září a 1. října 2022.

Volební zákon ukládá zveřejnit tuto informaci na viditelném místě ve volební místnosti. Jde o kandidáty, kteří se nominace vzdali, nebo byli odvoláni do 48 hodin před začátkem voleb.

Na jedno místo více než tři uchazeči 

Ve hře o místa na radnicích vesnic a měst bylo k pondělku podle volebního webu 178 483 kandidátů, do městských částí kandidovalo 16 799 lidí. Dohromady tedy bylo 195 282 uchazečů o zhruba 62 tisíc křesel obecních zastupitelů. Na jedno místo v zastupitelstvu tak připadají více než tři uchazeči.

Z přihlášených adeptů tak 110 odstoupilo nebo bylo odvoláno, před čtyřmi lety komunální kandidátky opustilo před volbami 125 nominovaných.

VOLBY 2022: Komunálky se blíží. Kroužkovat, nebo křížkovat? Vše přehledně na jednom místě

Volební víkend se nezadržitelně blíží. Ve dnech 23. a 24. září se v Česku uskuteční volby do zastupitelstev obcí, měst, městských částí, obvodů a třetiny Senátu. Všechny podstatné informace k tomu, jak volit, přináší Drbna v tomto článku.

V klání o Senát je všech 178 kandidátů, kteří se do něj přihlásili. V průměru to je šest až sedm kandidátů na každý ze 27 obvodů, kde se o víkendu bude o senátorech rozhodovat společně s volbou místních zastupitelů. Největší výběr budou mít na Karlovarsku s 11 kandidáty. Poprvé v historii senátních voleb je jisté, že jeden senátor bude zvolen už v prvním kole. Na Orlickoústecku po odstoupení místostarosty České Třebové Josefa Kopeckého (ODS) totiž zůstali ve hře pouze dva kandidáti.

POLITICKÁ KORIDA: Jak zastupitelé hodnotí působení svého klubu v dosluhujícím zastupitelstvu?

Již za týden proběhnou komunální volby, osazenstvo v zastupitelstvu se jistě promění. V tradiční rubrice Jihlavské Drbny dostali členové jednotlivých politických uskupení možnost okomentovat svoje působení ve vedení města.

Zákaz zveřejňování průzkumů k volbám má zabránit ovlivňování názorů voličů na poslední chvíli vzhledem k tomu, že průzkumy podle expertů vyjadřují spíše trendy voličské přízně nežli skutečnou podporu stranám. Volební zákon proto stanoví, že tři dny před volbami a ve dnech voleb až do ukončení hlasování „nesmějí být žádným způsobem zveřejňovány výsledky předvolebních a volebních průzkumů".

Volby v krajské Jihlavě 

O místo v jihlavském zastupitelstvu se budou v zářijových komunálních volbách ucházet kandidáti 12 politických stran, hnutí a uskupení. Před čtyřmi lety kandidovalo v Jihlavě deset subjektů, křesla v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu si rozdělilo osm z nich.

V Jihlavě budou v komunálních volbách lidé vybírat z dvanácti subjektů, tři z nich jsou zcela nové

O místo v jihlavském zastupitelstvu se budou v zářijových komunálních volbách ucházet kandidáti 12 politických stran, hnutí a uskupení. Magistrát přezkoumal a zaregistroval všechny podané kandidátní listiny. Před čtyřmi lety kandidovalo v Jihlavě...

Tři subjekty jsou v Jihlavě zcela nové - Jihlava srdcem, Spolek za zdravou Jihlavu a Malá strana velkých cílů. 

Jihlavský magistrát registroval přihlášku všech šesti lidí, kteří budou v obvodu Jihlava na podzim usilovat o místo v Senátu. 

Kandidáti do Senátu za obvod Jihlava v roce 2022

ANO Jana Nagyová
DOMOV Luděk Růžička
KSČM Josef Pavlík
Právo Respekt Odbornost Tomáš Nielsen
Koalice SPOLU s podporou Starostů pro občany Miloš Vystrčil
SPD Václav Lhotský

Jihlavské zastupitelstvo má 37 členů. V roce 2018 měli jihlavští voliči možnost vybírat z 10 stran a hnutí. Do letošních voleb se v Jihlavě registrovalo 12 politických uskupení. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Faltus

Štítky volby, volební, lístky, volič, komunální, průzkum, Jihlava, Vysočina, volební místnost, Parlament České republiky, Česko, Senát Parlamentu ČR, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Miloš Vystrčil, Josef Pavlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voliči by už měli mít ve schránkách volební lístky. V Jihlavě budou lidé vybírat ze 12 politických subjektů | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.