Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jak zastupitelé hodnotí působení svého klubu v dosluhujícím zastupitelstvu?

Již za týden proběhnou komunální volby, osazenstvo v zastupitelstvu se jistě promění. V tradiční rubrice Jihlavské Drbny dostali členové jednotlivých politických uskupení možnost okomentovat svoje působení ve vedení města.

Redakční dotaz: Jak byste zhodnotil/a působení vašeho zastupitelského klubu ve vedení města za poslední čtyři roky?

Pavel Šlechtický (KSČM) 

Zastupitelský klub KSČM se v tomto volebním období řídil svým volebním programem a snahou pomoci potřebným občanům Jihlavy. Nebyli jsme spokojení s prací vládnoucí koalice. Proto jsme v mnoha případech hlasovali proti jejich nehospodárným a často nesmyslným návrhům. Opakovaně jsme bojovali proti zvýšení jízdného městské hromadné dopravy seniorům nad 65 roků ze 120 na 365 Kč ročně. V hlasování jsme svůj protinávrh na 120 Kč prosadili. Bohužel později návrh náměstka pana Vymazala rozdílem jednoho hlasu na 365 Kč prošel. Toto volební období se vyznačoval velikým nárůstem úředníků magistrátu a současně podstatným zvýšením cen veškerých veřejných služeb města. Koalice u návrhu zvýšeného poplatku za odpady navrhla i zrušení dosavadního odpuštění tohoto poplatku občanům nad 80 let, invalidům a pro třetí dítě a další v rodině. Náš protinávrh zachování odpuštění poplatku za odpady u těchto skupin obyvatel prošel. Koaliční zastupitelé se při hlasování zdrželi. Zřejmě se za svůj původní návrh styděli. Tolik pro konkrétní vyjádření naší zastupitelské práce.

Petr Paul (SPD) 

Ona sebekritika bývá ošidná. Nuže. Vždy jsme vystupovali jako zástupci obyčejného, pracovitého zaměstnance, či podnikatele, důchodce nebo osoby invalidní, dívali jsme se na zájmy a práva dětí i rodičů, společenských organizací atd. SPD má sociální cítění a je stranou vlasteneckou (Česká republika a český občan vždy na prvním místě - proč máme např. předraženou elektriku a na lipské burze kupujeme svoji vlastní předraženou elektriku jenom proto, že sousední země podlehla zelenému šílenství a demagogii a svoje problémy nyní převaluje na druhé. Dozvuky vládní servility v EU odnesou naši občané a ona servilita se projeví i v městském rozpočtu v celé škále dnes nepředvídatelných výdajů. Energetická krize nebo burzovní spekulace v EU s dopadem na široké lidové vrstvy? Co je to pravé?).

Radek Popelka (ANO 2011) 

Končící volební období, musíme hodnotit z pozice opozice. Volby jsme sice vyhráli, ale nálada ve společnosti a tlak centrálních orgánů na některé zastupitelské kluby našemu vstupu do vedení města nepřál. I tak náš zastupitelský klub obsadil důležitá místa předsedů finančního a kontrolního výboru. Po celé volební období se náš klub snažil být slyšet. Důrazně, ale věcně jsme se snažili upozorňovat na špatná rozhodnutí. Náš hlas byl bohužel vždy silou koalice smeten. Smutnou pravdou zůstává fakt, že v řadě případů na naše slova došlo a Jihlava se bude muset k těmto bodům vracet a za nemalé prostředky se snažit o nápravu.

Martin Hyský (ČSSD) 

V zastupitelstvu jsme se snažili aktivně vystupovat. Ač práce z opozičních zastupitelských lavic není jednoduchá, podařilo se nám například prosadit realizaci sjezdu z přivaděče na ulici Romana Havelky u obchodního centra, kterou chtěla koalice „odložit“. Rozumné návrhy koalice jsme podporovali, vystupovali jsme však proti nezodpovědným experimentům – například proti projektu Housing First, či „výpalnému“ v podobě Pravidel pro investory. V případě Horácké multifunkční arény bohužel došlo na naše slova a argumenty, které jsme na začátku, před rozběhnutím celého procesu předkládali. Koalice však byla pevně rozhodnuta a neposlouchala racionální argumenty.

Martin Laštovička (KDU-ČSL) 

Zastupitelský klub KDU-ČSL zažíval na začátku tohoto politického období velké zvraty nejednoty. Bylo to způsobeno koaliční krizí hned tři čtvrtě roku po komunálních volbách, v červnu 2019. Většina zastupitelského klubu však politicky obstála a nedopustila rozpad vládní koalice. Tímto jasným, srozumitelným a zodpovědným způsobem sjednotila i názorově rozdělené vedení vlastní strany v polovině funkčního období. Díky tomu se zastupitelský klub KDU-ČSL velkou měrou zasloužil i o úspěšná a strategická rozhodnutí v rámci koalice. Např. Získání Norských fondů pro rekonstrukci domu na Masarykově náměstí č. 21 a přivedení vody z Želivské přehrady přes Štoky do Jihlavy.


Poznámka: Odpovědi byly seřazeny chronologicky od nejdřívější po nejpozdější. Další oslovení městští zastupitelké Daniel Škarka (Fórum Jihlava), Jaroslav Vymazal (ODS) a Silvie Čermáková (Žijeme Jihlavou!) na dotaz redakce ve stanoveném termínu neodpověděli. 

Ohodnoť článek

Štítky politická korida, hodnocení, zastupitelstvo, koalice, radnice, funkční období, Jihlava, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, KSČM, Drbna.cz, KDU-ČSL, Jaroslav Vymazal, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jak zastupitelé hodnotí působení svého klubu v dosluhujícím zastupitelstvu? | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.